Vorige week bezocht burgemeester Ada Grootenboer het echtpaar Nieuwland ter gelegenheid van hun 65-jarig huwelijk. Foto: Hans Villerius
Vorige week bezocht burgemeester Ada Grootenboer het echtpaar Nieuwland ter gelegenheid van hun 65-jarig huwelijk. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Echtpaar Nieuwland-Vroegindeweij 65 jaar getrouwd

SOMMELSDIJK – Voor het echtpaar Frans en Annie Nieuwland-Vroegindeweij was het vorige week dinsdag 65 jaar geleden dat ze in het huwelijk traden. Een gedenkwaardige dag. De drie dochters die het echtpaar kreeg waren er dan ook bij, toen burgemeester Ada Grootenboer de jubilarissen 's middags kwam feliciteren.

Door Hans Villerius

Tegelijkertijd vormde het jubileum een dag met dubbele gevoelens. Immers, de bruidegom beseft niets meer van dit alles en herkent ook niemand meer. Hij woont daarom al bijna vijf jaar in Nieuw Rijsenburgh, terwijl z'n bruid nog in hun huisje woont waar ze destijds samen introkken. Pijnlijk om mee te maken allemaal. Niettemin is er dankbaarheid dat ze er allebei nog zijn. "Vijfenzestig jaar getrouwd, zeven jaar verkering gehad, da's al 72 jaar!", zegt bruid Annie terugblikkend. "Toch een teken dat 't echt is geweest eej?", zegt ze lachend.

Frans

Frans (93) is een geboren en getogen Dirkslander. Na de lagere school ging hij aan 't werk in de smederij van z'n vader, aan het Onderlangs in Dirksland. Daarnaast volgde hij heel wat opleidingen en behaalde hij maar liefst elf diploma's in z'n vakgebied. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft hij twee jaar in Duitsland gezeten, voor de Arbeitseinsatz. Later nam hij in Dirksland de smederij van z'n vader over, met onderaan, aan de achterzijde van de Straatdijk, de smederij, en aan de voorzijde, óp de Straatdijk hun winkel. Annie herinnert zich dat op een kwaad moment een knol die van nieuwe hoefijzers voorzien moest worden niet best in de hand te houden was en binnenshuis op de trap naar boven terecht kwam…
Daarnaast was Frans in zijn dorp 33 jaar lang aan de vrijwillige brandweer verbonden. "Mar 'n lintje heit 'n nôoit gehad!", zegt Annie, die hem dat kennelijk best gegund had.
Nóg een talent van Frans komt ter sprake: hij maakte prachtige pentekeningen. Eén ervan hangt nog op z'n kamer, die van de travaille aan de Voorstraat in Dirksland. Eén van z'n dochters haalt de ingelijste tekening tevoorschijn en laat 'm weer even aan vader zien. Dat geeft een blijk van herkenning. Hij knikt even en zegt zacht "ja", en laat dan z'n hand over de prent bewegen alsof hij opnieuw aan 't tekenen gaat.

Annie

Annie (89) werd geboren in Sommelsdijk, maar verhuisde al als kleuter naar Middelharnis, zodat ze zich vanzelf meer Meneersenaer dan Sommerdîeker voelt. Na de lagere school kon ze aan het werk in een winkel op D'n Diek, de winkel die later jarenlang bekendheid genoot als 'Het Binnenhuis'. Tot haar trouwdag is ze er gebleven. En wat niet iedereen kan zeggen, kan Annie wel: ze heeft er de wieg bekleed van een toen nog toekomstig Nederlands politicus: CDA'er Elco Brinkman, van Stellendamse komaf.
Toen Annie voor haar werk typeles ging volgen, moest ze daarvoor naar Dirksland. Daar heeft ze Frans leren kennen, als ze na de les weer naar huis ging en in Dirksland op de tram moest wachten.
"Vijfenzestig jaar lang, eigenlijk 72, hebben we lief en leed gedeeld. Da's niet misselijk…?", merkt Annie op. Naast hun drie dochters kreeg het echtpaar tien kleinkinderen en acht achterkleinkinderen. Zowel een kleinkind als een achterkleinkind zagen ze zich echter al vroeg door de dood ontvallen. "Dat maak je dan ook nog mee…", zegt Annie voor zich uit kijkend. "Maar", besluit ze, "de kinderen hebben in Frans echt 'n lieve vader gehad!"
Op één dag in de week na is Annie dagelijks bij Frans te vinden, in zijn woongroep in Nieuw Rijsenburgh. Ondanks dat haar gezondheid flinke tegenslagen te verwerken heeft gekregen, gaat het momenteel best weer goed. En zo lang het beiden gegeven wordt, hoopt Annie er voor Frans te zijn. "Ken je toch zieje dat 't echt is geweest eej…?", zegt ze nogmaals lachend.