Ruimtelijke mogelijkheid voor grondgebonden zonnevelden

GOEREE-OVERFLAKKEE - Ondanks de instemming van de gemeenteraad, begin september, met het verlenen van een verklaring van geen bezwaar voor twee nieuwe grondgebonden zonnevelden op het eiland, als onderdeel van een pilot van gemeente en provincie, wilde de raad meer inzicht in het planproces. In een raadsbrief gaat het college in op dit verzoek.

Door Jaap Ruizeveld

Nabij Melissant in de Roxenissepolder gaat het om een project van rond 20 hectare met een vermogen van 11 Megawatt en in de Adriaanpolder bij Ooltgensplaat met een omvang van circa 35 MW. Dit alles past in de ambitie om het eiland in 2020 energieneutraal te laten zijn. Het college wijst op de intensieve samenwerking met de provincie en initiatiefnemer en op de wens om alternatieven te onderzoeken en in beeld te houden voor windturbines.

Bij het realiseren van de zonnevelden en de locatiekeuze is de afstand tot een aansluitstation een belangrijk sturend element. Op het eiland zijn 3 aansluitstations gesitueerd, bij Middelharnis, Ooltgensplaat en Stellendam. Nabij het aansluitstation Middelharnis wordt concreet een grootschalige ontwikkeling verkend op haalbaarheid. Om het innovatieve karakter van zonnevelden te stimuleren wordt dit derde initiatief in combinatie met windenergie en energieopslag uitgewerkt. Daarnaast is een kleinschaliger zonneveld nabij Stellendam van ongeveer 7 hectare als vierde mogelijkheid voor de gemeente in beeld als onderdeel van een groter innovatief project of wel een duurzaam waterstoftankstation. Dit is op dit moment overigens nog minder concreet. Met de 3 of mogelijk 4 zonneveldlocaties meent het college dat er voorlopig voldoende ruimte geboden is voor invulling. Zij wacht de daadwerkelijk realisatie van de zonnevelden af. Dat geldt ook voor het provinciaal beleid. Afhankelijk van het provinciale beleidskader wordt bezien of gemeentelijk beleid voor grondgebonden zonnevelden noodzakelijk wordt geacht.