Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Het kofjekokertje stond model voor nieuwjaarskaart…

Het kofjekokertje op het Vingerling te Middelharnis heeft model gestaan voor de nieuwjaarskaart die Han en Rien Boomsma aan hun kennissen hebben gezonden. Vooral de daa bij geschreven tekst is origineel waarom we de kaart graag een plaatsje gaven.

Het kan U misschien inspireren nog een bedragje over te maken op gironummer 355905 van de Nutsspaarbank te Middelharnis omdat de gehouden actie nog met enkele tientjes moet worden aangevuld.
Bij ons - in Middelharnis - aan de jachthaven vindt U dit nieuwe beeldje van de "kofjekoker" - de kleine scheepsjongen van de vissloepen uit Middelharnis in het begin van deze eeuw.
Elf jaren waren ze, wanneer ze zo van school naar zee moesten. Geen vrolijke jeugd, maar varen. Ze moesten zeeziekte overwinnen, hun heimwee naar het veilige bij moeder thuis. Ze groeiden van joon naar man, van kofjekokertje naar visser, soms stuurman, of schipper - omdat ze één ding leerden: doorzetten...

Doorzetten, bij storm of sneeuwjacht, noodweer en stortzeeën: doorzetten!
Onze wens voor 1972: wees als zo'n kleine, het leven aanvaardende kofjekoker: een doorzetter. Men voorspelt geen gemakkelijker jaar - doorzetten. Wees als die oude goede zeilschippers van Middelharnis - standvastig bij slecht weer, hoopvol wachtend tot de storm bijlegt, vaste hand aan het roer, waakzaam bij overslaande golven en stormvlagen.

Daarom, ons allerbeste voor 1972.

Dit artikel stond eerder in Eilanden-Nieuws van 30 december 1971