Klassiek zacht kerstweer met regen en wind

Met flinke zekerheid kunnen we nu al vaststellen dat het niet meer gaat winteren op Flakkee in 2016. Het nipte nachtvorstje van dinsdagochtend was voorlopig de laatste negatieve temperatuur dit jaar.

Diepe depressies komen meer en meer tot ontwikkeling op het noorden van de Atlantiek en komen via de straalstroom uiteindelijk terecht richting Schotland en het Noordzeegebied. We schakelen vanaf nu over op een zeer klassiek weerbeeld dat o zo kenmerkend is en blijft voor gebieden als de Benelux. Woensdag het tweede dagdeel en vooral donderdag het eerste deel van de dag regende het even flink door en viel er al zo'n 5 millimeter (5 liter per vierkante meter voor de goede orde) water in de Eilandenregionen.

De vrijdag is dan even een droge tussendag, maar in het kerstweekeinde regent het alweer periodiek. Bovendien zien we de wind regelmatig flink aantrekken en juist tijdens Kerst kan er een harde - of zelfs stormachtige wind komen te staan. Vlak uit zee is stormkracht niet onmogelijk rond 25 december. Mocht de kerstdepressie nog wat verder uitdiepen is de kans op een zware storm ook nog aanwezig in Zuid-Holland. Opvallend maar volkomen normaal met Kerst zijn de hoge maxima van 11 of 12 graden zoals op zondag. Al met al hebben we dit jaar weer te maken met 't klassieke groene kerstplaatje wat het weerbeeld betreft.

De kans op een koude, of zelfs witte Kerst blijft gewoon erg klein in onze dikwijls heel milde contreien.Vorig jaar was december recordzacht met een gemiddelde temperatuur van 6 graden boven de norm. Dit jaar is het eveneens te zacht maar we komen bij lange na nog niet uit op een afwijking van dik 2 graden.

In het tijdvak 27 december tot in de eerste week van januari 2017 is er dus ook nauwelijks of geen winterweer te verwachten. Het eenmaal in gang gezette westelijke patroon kan soms wel drie of vier weken duren. In boterzachte winters duurt zo'n stromingspatroon soms zelfs zes tot acht weken. De laatste gegevens laten een hogedrukgebied toch weer opkomen tussen Kerst en de jaarwisseling met droger weer.

Volgende week is er veel meer te zeggen over het te verwachten weerbeeld vanaf Driekoningen (6 januari)

MARC PUTTO