Links het bestuur van We GO Together, rechts de partners.
Links het bestuur van We GO Together, rechts de partners. Foto: Adri van der Laan

'Gaafste evenement van Flakkee' brengt 10.500 euro op

MIDDELHARNIS – De eerste editie van de GO Color, op 27 augustus gehouden in Middelharnis, heeft 10.500 euro opgebracht. Tachtig procent van de opbrengst van het door Stichting We GO Together georganiseerde evenement, gaat naar A21, een organisatie die strijdt tegen mensenhandel en gedwongen prostitutie. De overige twintig procent bestemt We GO Together voor lokale goede doelen.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Lang had We GO Together de spanning erin gehouden, maar donderdag 15 december stond dan toch de bekendmaking van het eindbedrag op het programma. De stichting blikte met de partners en sponsors terug in het pand van XSARUS. Voorzitter Martien Visser zei dat er zestien maanden voorbereidingstijd nodig was voor de eerste GO Color. Nog voor de stichting officieel was opgericht, in augustus 2015, werkte het latere bestuur al aan de opzet. "Er zit minimaal duizend uren arbeid in."

Dat resulteerde op 27 augustus 2016 in wat Visser "het gaafste evenement van Goeree-Overflakkee" noemde. Volgens de voorzitter zijn de doelen van de stichting – onder meer fondsen werven, het eiland promoten en bijdragen aan het welbevinden op het eiland – goed uit de verf gekomen tijdens de eerste GO Color. In de aanloop reed een auto in GO Color-outfit rond "en die heeft een aardig stuk van Nederland gezien". Dat de promotie werkte blijkt ook uit het feit dat er veel kaarten voor de GO Color buiten Goeree-Overflakkee zijn verkocht. "Het evenement heeft duidelijk bijgedragen aan het welbevinden en het plezier op het eiland", zei Visser terwijl hij op een beeldscherm een aantal foto's van blije deelnemers liet zien. "Er liepen ook deelnemers van drie vrijgezellenfeesten mee en op Facebook zijn wel 2.500 foto's gedeeld."

Bij de organisatie van de GO Color waren 35 partijen betrokken. Er waren meer dan tweehonderd vrijwilligers aan het werk. De reacties na afloop van het evenement waren positief. Toch heeft We GO Together ook wel wat geleerd op 27 augustus. Dat je flessen water niet in de zon – het was bijna dertig graden die dag – moet bewaren. Dat kleurpunten goed verankerd moeten zijn, om omwaaien te voorkomen. Dat je de straat wel af moet sluiten voor verkeer, maar niet voor de lopers.

Tweede GO Color

Voor de volgende aflevering van de GO Color, die plaatsvindt op 26 augustus 2017, heeft de stichting een aantal verbeteringen op een rijtje gezet. Die hebben te maken met bijvoorbeeld de planning, de situering van de EHBO, het geluidsniveau en het voedselaanbod. Het kleurpoeder hoeft niet aangepast te worden. Want de belangrijkste vraag van die dag – kan ik het poeder uit mijn haar wassen? – kon bevestigend worden beantwoord. Visser: "En ik heb van niemand gehoord dat het er niet uit ging."

De opbrengst komt boven op het geld dat begin dit jaar al bij elkaar is gefietst tijdens het eveneens door We GO Together georganiseerde Spinning at Sea. Dat was 3.300. A21 kan dus een ruime 11.000 euro tegemoet zien voor de strijd tegen mensenhandel en gedwongen prostitutie. In januari is er weer een editie van Spinning at Sea. De opbrengst is dan bestemd voor Moedige Moeders.