Wethouder Arend-Jan van der Vlugt (foto Wim van Vossen). 
Wethouder Arend-Jan van der Vlugt (foto Wim van Vossen).  Foto: Adri van der Laan

'Ik ben supertrots op Goeree-Overflakkee'

GOEREE-OVERFLAKKEE – Gebiedsmarketing oké, maar dan moet zo'n gebied ook het nodige te bieden hebben. Volgens wethouder Arend-Jan van der Vlugt is dat in het geval van Goeree-Overflakkee geen enkel probleem. Aan beleving, uitstraling en mogelijkheden geen gebrek. Hij noemt de natuur, het water, de duurzame ambitie, de landbouw en de agrarische cultuur (arbeidsethos, hard werken), de visserij, evenementen als de Omloop en GO Classic, initiatieven als Trots op Flakkee, de ligging (dicht bij de Randstad), het ziekenhuis ("een parel"), de samenwerking tussen ondernemers, onderwijs en overheid. De wethouder: "Ik ben supertrots op Goeree-Overflakkee."

Door Kees van Rixoort

Eilandmarketing, streekproducten, samenwerking van ondernemers: Texel is er bekend door geworden. Het eiland is een merk. En daar staken onder anderen lokale ondernemers en bestuurders dan ook hun licht op toen er, in de aanloop naar de gemeentelijke eenwording in 2013, een pril besef ontstond dat het moment rijp was om Goeree-Overflakkee op de kaart te zetten. Een vervolgbijeenkomst bij TBP, met een aantal deskundigen op het terrein van gebiedsmarketing, maakte nog meer enthousiasme los én het besef dat eilandmarketing iets gezamenlijks moet zijn.

Vitaal blijven

"We hebben een stuurgroep gevormd en zijn aan de slag gegaan. Na een snelkookpansessie in Het Rondeel is een plan Eilandmarketing gemaakt en daar zijn verschillende projecten uit voortgekomen", blikt Van der Vlugt terug. "Waar het allemaal om te doen is, is dat het eiland vitaal moet blijven. Dat er groei van het inwoneraantal nodig is om belangrijke voorzieningen als het ziekenhuis en het onderwijs te behouden. Daar is een groei van banen voor nodig. Ook willen we dat het toerisme groeit. Er moeten meer bewoners, bezoekers en bedrijven op het eiland komen." Trots op je eigen eiland, vervolgt de wethouder, speelt daarbij een belangrijke rol. In vier jaar tijd is veel van de grond gekomen. Niet alleen is Goeree-Overflakkee als krimpregio buiten beeld geraakt – de bevolking neemt toe –, maar ook is er een zekere gedrevenheid ontstaan om het eiland samen in de schijnwerpers te zetten. Bijvoorbeeld met de zeehondenopvang in Stellendam, het promotieteam ("à la Veronica komt naar je toe, deze zomer"), dat in samenwerking met het voortgezet onderwijs tot stand is gekomen, de landingspagina waarop alle informatie over werken, wonen, recreëren en van de gemeente is gebundeld in één portal, persreizen en promotie op de 50+-beurs.

Uitblinken

Dit alles heeft twee City Marketing-prijzen opgeleverd, een van een vakjury en een van het publiek. Een mooi succes, maar dat is natuurlijk niet het belangrijkste. "Het CBS voorspelt dat het aantal inwoners gaat groeien met 2,5 tot 5 procent. Het is duidelijk dat we uitblinken in samenwerken, enthousiasme en drive. Daar ben ik trots op."
Het was nodig dat er wat ging gebeuren. Volgens Arend-Jan van der Vlugt was Goeree-Overflakkee vóór 1 januari 2013 vrij onbekend. "Je was een inwoner van de gemeente Goedereede, Dirksland, Middelharnis of Oostflakkee en niet van Goeree-Overflakkee. Na vier jaar is dat echt anders! Eilandmarketing staat als een huis en kan na de pioniersfase verder ontwikkeld worden. Van der Vlugt: "We gaan meer structuur aanbrengen, samen met de VVV en andere partijen. De stuurgroep krijgt meer verantwoordelijkheden en er komt per 1 januari 2017 een coördinator." De pijlers van eilandmarketing staan vast: wonen, werken, recreëren en trots.

Koploper

De duurzame ambitie van Goeree-Overflakkee – het eiland moet energieneutraal zijn in 2020 – past daar goed bij, vindt de wethouder. "Dat dragen we uit, dus dat nemen we mee in de eilandmarketing. Iedereen mag weten dat we koploper zijn in Nederland. Ik krijg heel regelmatig andere gemeenten en ondernemersverenigingen uit het land hier op bezoek om te zien hoe wij hier te werk gaan." Dan kunnen die bezoekers ook gelijk zien dat het duurzame eiland nog veel meer te bieden heeft. De wethouder zal er ongetwijfeld met veel enthousiasme over vertellen.