Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Neem en lees - B.S. van Groningen

Nabij u is het Woord

Het is weer de tijd van dagboeken. Voor me ligt: 'Nabij u is het Woord', Thomas Boston e.a., een dagboek bij de Bijbel. De titel is ontleend aan de uitspraak van de apostel Paulus in Romeinen 10:8: 'Nabij u is het Woord, in uw mond en in uw hart. Dit is het Woord des geloofs, hetwelk wij prediken.' Deze tekst is ook afgedrukt op een van de eerste pagina's. Wat is het unieke van dit dagboek? Het zijn tekstfragmenten van Engelse en Schotse leraars, bij wie het te doen was om mensen de leer van heil en zaligheid na aan het hart te leggen. Voor jong en oud. Waar ligt hun kracht? Zowel bij uitleg als toepassing hebben zij zich uitsluitend laten leiden door het onfeilbaar getuigenis van God. Welke thema's komen aan de orde? Geloof en bekering, wedergeboorte, rechtvaardigmaking, heiligmaking, heerlijkmaking. Tegelijk wijzen zij op de noodzaak van een christelijke levenswandel in deze tegenwoordige wereld.

De christelijke feestdagen komen niet direct in beeld, maar de heilsfeiten komen wel uitdrukkelijk aan de orde. Hoe? Indirect vanuit de profetieën van het O.T. en uit het getuigenis van de evangelisten en de apostelen in het Nieuwe Testament. Rond kerst staan de dagboekstukjes in het teken van het heilsfeit, bijv. uit Jesaja 9 vers 5: 'Want een Kind is ons geboren, een Zoon is ons gegeven.' Zonder verwijzing naar de feitelijke geboorte van Christus in Bethlehem.

In dit dagboek vindt u bekende en minder bekende auteurs. Achterin zijn korte biografische gegevens van de zestien auteurs opgenomen. Dan kunt u ze ook plaatsen in de tijd, waarin zij leefden. Er is geen gebruik gemaakt van bepaalde vertalingen. Alles is rechtstreeks uit het Engels vertaald, met dien verstande, dat geprobeerd is om de tekst zo zuiver mogelijk in onze taal weer te geven. De meeste aanhalingen uit de Bijbel zijn zoveel als mogelijk weergegeven in de Statenvertaling. Dat gaf wel eens problemen, dan is in verband met een duidelijke uitleg gekozen voor de Engelse overzetting. In de tekst vindt u dit terug met 'Eng. Vert'. Dit dagboek bevat korte teksten bij een Bijbelwoord. Tot stille overdenking of voor het gebruik in gezin, kerk of vereniging. Dhr. N.A. Eikelenboom uit Woerden zorgde voor de vertaling.

Het stukje voor 1 januari komt uit het werk van Matthew Henry. Een kort citaat:

'Het jaar Mijner verlosten was gekomen.'- Jesaja 63:4

… Heeft iemand onder u goede voornemens en goede besluiten in gedachten waarvan de uitvoering tot nu tot is uitgesteld? Stel ze niet langer uit. Moet het huis van God nog in uw hart worden opgericht, moet het werk nog beginnen? Begin er dan vandaag mee, net als Mozes, die op de eerste dag van de eerste maand de tabernakel oprichtte (Ex. 40:20

… Zijn er bij u dingen die verkeerd zijn en die rechtgezet moeten worden, verdorvenheden die uitgezuiverd moeten worden en ook dingen waarvoor het nodig is om in orde gemaakt te worden? Begin vandaag met het herstel. Dat heeft Hizkia gedaan. Op de eerst dag van de eerste maand begon hij het huis des Heeren te heiligen (2 Kron. 29:17) Zo zult u deze dag op de beste manier tot iets bijzonders maken en dit jaar tot iets bemoedigends.

Naast stukjes van Matthew Henry kunt u bijdragen aantreffen van de volgende predikanten uit Engeland of Schotland:

Joseph Alleine, Thomas Boston, Hugh Binning, Jeremiah Burroughs, Stephen Charnock, Ebenezer Erskine, Ralp Erskine, John Flavel, William Guthrie, Christopher Love, Thomas Manton, John Owen, Richard Sibbes, Robert Trail en Thomas Watson.

Dit dagboek is bij den Hertog uitgegeven onder ISBN nummer: 9.789. 033.127.861 en het kost €17,50 Op de cover las ik het volgende en dit wil ik u tot slot meegeven:

Nabij u is het Woord. Het Boek der boeken ligt binnen handbereik open en het volle licht valt erop. Het is het Woord van Gods ontfermende genade voor verloren zondaren. Het is het Woord van Christus, Die in deze wereld kwam om te zoeken en zalig te maken dat verloren was. Het is het Woord dat de Heilige Geest toepast in de harten van bekeerden en onbekeerden, van jong en oud. Onmisbaar is dit betrouwbare richtsnoer voor het leven van ieder mens