Afbeelding
Foto: Hans Villerius

Al jarenlang in de weer voor Adullam gehandicaptenzorg

OUDDORP – Hester Grinwis, in Ouddorp is ze geen onbekende. Ze is actief geweest voor het Rode Kruis en als EHBO'er staat ze, onder andere als kaderinstructeur, nog steeds haar mannetje. Maar ook als vrijwilligster bij logeerhuis De Mantelienge van Stichting Adullam voor Gehandicaptenzorg zet ze zich van harte in. En 't is voor dezelfde stichting dat ze er nóg een activiteit op nahoudt, al vele jaren lang: de verkoop van snoep en kruiden, zowel aan huis als op tal van fairs en andere verkopingen. Ook een vorm van vrijwilligerswerk, waarvan de opbrengst na aftrek van kosten ten goede komt aan de zorg van de medemens met een verstandelijke beperking.

Al vrij snel nadat, enkele tientallen jaren geleden alweer, in Nieuwe-Tonge een actiecomité werd opgericht voor Adullam gehandicaptenzorg, kwam ook in Ouddorp zo'n comité tot stand. En Hester Grinwis met haar man Niek, die drie jaar geleden overleed, deden daaraan mee. Door middel van diverse verkoopacties brengen de comités geld bijeen waarmee Stichting Adullam extra investeringen kan doen ten behoeve van haar bewoners.
In Ouddorp begon het met de verkoop van overwegend handwerkjes, zowel op kerkelijke verkopingen als aan deze en gene die daarvoor aan huis langskwamen. En twee keer in het jaar, in het voorjaar en in het najaar, een grote verkoping van allerhande spullen: snoep, kruiden, fotokaarten, speelgoed, kaas, bakkerswaar, bonbons, patat, enzovoorts.
Tussentijds werden de verkoopvoorraden opgeslagen bij Hester en Niek op zolder. Dat begon met een paar dozen, maar dit breidde van lieverlee uit tot een voorraad waarvoor Niek rekjes in elkaar zette om alles ordelijk op te kunnen slaan.

Snoep en kruiden

Toen de vraag naar handwerkartikelen begon af te nemen, werd 't vooral snoep en kruiden waarop de verkoop zich richtte. En omdat Niek fotograferen als hobby had en cursussen fotobewerking ging volgen, maakte hij prachtige beelden en fotocollages van de omgeving van Ouddorp, waarvan Hester vervolgens kaarten maakte. Ook die gingen in de verkoop voor Adullam. Nu Niek er niet meer is, worden er ook geen fotokaarten meer gemaakt en dunt hiervan de voorraad langzaam uit. Anderzijds dijde het assortiment snoep steeds verder uit en inmiddels kun je 't zo gek niet bedenken of Hester heeft 't wel liggen. Op bescheiden schaal ook wat speelgoed en babykleertjes. Alles op de bovenverdieping van haar huis, aan weerszijden van de zolder keurig uitgestald. Én een verrijdbaar kastje met allerlei soorten kruiden die je in de keuken heel goed kunt gebruiken bij het bereiden van de maaltijd.

Veel gevraagd

Er zijn nogal eens mensen die tussendoor iets bij Hester aan huis kopen. "Tenminste, als ik thuis ben", zegt ze. "Soms word ik ervoor op straat aangesproken en weet ik dat ik diegene binnen een uur bij me aan de deur kan verwachten." In toenemende mate wordt ze ook gevraagd aanwezig te zijn op verkopingen die kerken organiseren, van Ouddorp tot Middelharnis toe, maar ook tijdens de fairs die diaconaal gastenhuis de Oase in Ouddorp organiseert en de jaarlijkse consumentenbeurs Vision. "Vooral tijdens de laatstgehouden Vision beurs overtrof de verkoopopbrengst alle verwachtingen!" Een stimulans om door te gaan. Bovendien: Hester staat er niet alleen voor, maar bij de verkopingen en andere activiteiten is héél Adullamcomité Ouddorp altijd zeer betrokken, ook bij de voorbereidingen die eraan voorafgaan.

Urk

Hester betrekt haar snoepvoorraad bij een leverancier uit Urk. "Die heeft daar zelf een snoepwinkeltje en is altijd ontzettend in de weer om het assortiment steeds weer uit te breiden. En vanzelf zijn wij daar hier ook goed mee. Zo'n drie keer in het jaar rijden we van het Adullamcomité naar Urk om nieuwe voorraad op te halen. Een auto vol dozen!"

Fietstocht

Jaarlijks organiseert het Adullamcomité in augustus ook een fietstocht. "Een kortere route is goed voor 30 kilometer fietsafstand en een langere afstand telt 50 kilometer", vertelt Hester. "Ieder jaar kent de route een andere samenstelling, zodat trouwe deelnemers niet telkens dezelfde tocht rijden. Afgelopen zomer viel de fietstocht door de vele regen letterlijk in het water, maar normaal gesproken is hier grote belangstelling voor, zeker ook met zovelen die in de zomervakantie op de kop van het eiland verblijven. Bij de start/finish wordt steevast ook een verkooppunt ingericht en samen met het inschrijfgeld voor de fietstocht komt ook hiervan de opbrengst weer ten goede aan Adullam."

Landelijke pot

Jaarlijks brengt Hester netto zo tussen de € 2.000 en € 2.500 bijeen. "Tot 1 januari a.s. kan die opbrengst naar twee bestemmingen gaan", legt ze uit. "Óf naar de landelijke Adullam pot, óf naar logeerhuis De Mantelienge, dat ook van Adullam is. En omdat ik daar zelf vrijwilligster ben, weet ik welke dingen op het verlanglijstje staan om voor de bewoners aan te schaffen, maar wat uit het reguliere budget niet gefinancierd kan worden. Zodoende gaat er van de opbrengsten van Adullamcomité Ouddorp ook nogal eens wat naar De Mantelienge. Alleen gaan hiervan op 1 januari a.s. de deuren dicht en hebben we dan geen Adullamlocatie meer op het eiland. Toch gaan we als actiecomité door. De Mantelienge verdwijnt, maar Adullam blijft en de mensen die Adullam nodig hebben ook. In plaats van naar een lokaal doel gaan onze opbrengsten dus voortaan naar de landelijke pot van Adullam. Verder verandert er niets en hoop ik dat we op zo veel mogelijk steun mogen blijven rekenen!"
Wie Hester daarvoor wil benaderen of wie interesse heeft in haar snoep- en kruidenvoorraad, haar contactgegevens zijn: Zeebrekersweg 22 te Ouddorp, tel. 0187 683244, e-mail nj.grinwis@telfort.nl.

Adullam

Adullam is een landelijk opererende, identiteitsgebonden organisatie voor het bieden van zorg en begeleiding aan mensen met een verstandelijke beperking. De Bijbel, samen met de Drie Formulieren van Enigheid, stempelen die identiteit en zijn het richtsnoer voor Adullams normen en waarden. Op de diverse Adullamlocaties in Nederland wordt iedere dag op praktische wijze invulling gegeven aan de bevindelijk-gereformeerde identiteit van de stichting. In de praktijk vertaalt dit zich concreet in de dagopening, waarbij uit de Bijbel wordt verteld, wordt gebeden en gezongen. Maar ook komt dit terug in de manier van omgaan met elkaar. Adullam biedt op principiële en professionele wijze zorg en begeleiding op het gebied van wonen, dagbesteding voor volwassenen en kinderen, logeren en ambulante ondersteuning, in alle fasen van het leven. Oogmerk van de hulpverlening is een bijdrage te leveren aan het welzijn van mensen met een verstandelijke beperking en hun ouders, verwanten en/of (wettelijk) vertegenwoordigers.

Afbeelding