'WhatsApp zorgt voor levend cameratoezicht'

Aantal inbraken daalt

Ruim een jaar geleden startte GOalert, de WhatsApp Buurtpreventie op Goeree-Overflakkee. Een gesprek met initiatiefnemer Leonard Hoek en de wijkagent van Sommelsdijk, Arjan Aarnoudse over inbraken voorkomen, vermissingen en privacy.

"Het is nog steeds leuk," zegt beheerder Leonard Hoek over zijn inzet voor GOalert. "Je ziet dat het werkt en ik zet mij graag in voor de veiligheid op het eiland." De wijkagent vult aan: "De WhatsApp buurtpreventie werkt zeker, het draagt bij aan de lage inbraakcijfers op het eiland. Een paar jaar geleden waren er soms wel drie vier inbraken in één nacht, nu zijn het er één of twee per week. Dat willen we graag zo houden." In 2014 waren er 109 woninginbraken, in 2015 waren dat er 85, dit jaar staat de teller begin december op 74.

Leonard is naast initiatiefnemer van de WhatsApp Buurtpreventie GO-Alert, ook één van de stuwende krachten achter het recent opgestarte buurtpreventieteam in Sommelsdijk. Dat gaat net als de teams in andere dorpen de straat op om inbraken te voorkomen. Ze wijzen bewoners van het dorp op openstaande ramen, ladders die voor het grijpen liggen en andere zaken die het leven van de inbreker makkelijk maken. "Je bent dan echt bezig om de kans op inbraak te verkleinen. Mensen onderschatten het soms, maar als je nooit een inbraak hebt meegemaakt weet je niet hoeveel impact het heeft als er vreemden in je huis zijn geweest."

Ideaal voor de politie

Volgens Arjan Aarnoudse vullen de twee zaken elkaar goed aan: "Met een buurtpreventieteam ben je echt preventief bezig en ben je zichtbaar aanwezig op straat. WhatsApp Buurtpreventie is bedoeld voor extra ogen en oren op het moment dat er iets aan de hand is. Pas was er in Dirksland een verdachte auto gesignaleerd, door middel van de WhatsAppgroep in Dirksland konden we precies zien waar de auto reed. Er werd letterlijk gemeld: 'De auto gaat nu de bocht om', waarop iemand anders het overnam en zei: 'De auto rijdt nu door onze straat'. Dat is voor ons als politie ideaal, wij hebben dan veel meer kans om de verdachte auto snel staande te houden. WhatsApp Buurtpreventie is voor een inbreker veel enger dan een gewoon buurtpreventieteam. Een buurtpreventieteam is duidelijk zichtbaar, terwijl er bij de WhatsApp Buurtpreventie achter ieder raam iemand kan zijn die je in de gaten houdt. Dat is tricky voor een inbreker."

De kracht van de digitale burgerwacht op het eiland is dat de beheerders de meldingen van alle WhatsAppgroepen op Goeree-Overflakkee kunnen zien en beheren. Dat heeft als voordeel dat als er in Ouddorp een auto met een inbreker vertrekt richting Stellendam de beheerder de groep in Stellendam in kan seinen om uit te kijken naar de betreffende auto. Aarnoudse: "Door WhatsApp is er eigenlijk levend cameratoezicht."

1-1-2 bellen

"Vannacht om drie uur werd ik wakker en zag ik iemand over de schutting van de buren klimmen," meldde pas iemand 's morgens bij de politie. "Ik twijfelde nog of ik 1-1-2 moest bellen." De wijkagent geeft het als voorbeeld dat sommige mensen niet zo snel het noodnummer bellen. Dat vindt hij een gemiste kans, Aarnoudse benadrukt dat iedereen die iets verdachts ziet direct 1-1-2 moet bellen. "Dus zie je een auto langzaam door de straat rijden en je vertrouwt het niet, bel dan gelijk het noodnummer. Beter tien keer voor niks, dan één keer niet gemeld. Naast '1-1-2 daar red je levens mee' zeggen we bij de politie '1-1-2 daar pak je boeven mee'. "We merken gelukkig al dat het steeds gewoner wordt om 1-1-2 te bellen. Doe het alstublieft!"

Ontstaan op het eiland

Arjan Aarnoudse bekijkt dingen graag op een andere manier om zo een oplossing te vinden. Zo dacht hij samen met de beheerders van GOalert na over een manier om smartphones in te zetten voor de veiligheid op het strand. Toen één van hen zag dat je bij het Algemeen Dagblad een appje kan sturen met 'Nieuws aan' om je aan te melden op nieuwsberichten via WhatsApp viel het kwartje. "We moeten die tien-, twintigduizend mensen op het strand zich met één appje aan laten melden waarna ze een berichten ontvangen als er iets aan de hand is. Ondanks dat het aantal aanmeldingen wat tegenviel leverde het systeem in het eerste jaar gelijk al resultaat op. Vermiste kinderen werden teruggevonden en een kitesurfer in nood werd gered. De landelijke politie heeft het idee overgenomen, de kans is groot dat Beachalert in de toekomst op alle Nederlandse stranden wordt ingezet. Aarnoudse: "Ik denk dat we het op korte termijn heel normaal vinden om WhatsApp voor dit soort zaken te gebruiken, maar omdat het nieuw is moeten mensen er nog even aan wennen.

Privacy

Een ontwikkeling heeft altijd voors en tegens. Bij WhatsApp Buurtpreventie is privacy een belangrijk punt. De wijkagent: "Als er een foto van iemand wordt gedeeld die verdacht gedrag vertoont wil dat niet zeggen dat die persoon ook daadwerkelijk iets verkeerd heeft gedaan. Het risico bestaat dan dat zo iemand wel direct een stempel krijgt in het dorp. Dat moeten we goed in de gaten houden."

Aan touwtjes trekken

Wijkagent Arjan Aarnoudse vindt zijn werk veelzijdig en geniet van de contacten met burgers. "Het is heel gevarieerd: Van een ruzie over een kliko tot iemand die door een ex met de dood wordt bedreigd. Als wijkagent kan je aan veel touwtjes trekken om een situatie op te lossen, zo hebben we bijvoorbeeld contact met huisartsen, geestelijke gezondheidszorg en de gemeente. Maar soms is alleen een goed gesprek al genoeg om een situatie op te lossen." De rol van agent is volgens de wijkagent niet alleen de beste vriend zijn, maar ook de orde handhaven. "Zeker als wijkagent moeten mensen je durven aanspreken, maar ze moeten ook ontzag hebben voor de politie. Vroeger fietste je bij wijze van spreken gelijk om als je een agent aan zag komen, ook al had je niks gedaan. Nu is dat gelukkig wel veranderd, want je hoeft zeker niet bang te zijn voor de politie. Op het eiland zijn we volgens mij heel coulant, we leggen niet op iedere slak zout."

Volgens Leonard werkt het beheren van de WhatsApp groep verslavend. "Ook als ik aan het werk ben en er komt een melding, dan kijk ik meestal gelijk wel even. De wijkagent zegt dat je het werk van de beheerders niet moet onderschatten: "In het begin hadden ze er volgens mij bijna een dagtaak aan…" Leonard knikt bevestigend.

Camera in beeld
De landelijke politie is momenteel bezig om alle camera's in kaart te brengen die zijn opgesteld bij huizen en bedrijven. Dat is handig om na een incident snel de beelden op te kunnen vragen, de beelden worden bijvoorbeeld gebruikt om een signalement op te stellen. Wijkagent Aarnoudse: "Er staan veel meer camera's dan je denkt. Nu gaan we na een incident in de buurt op zoek naar camera's die iets vastgelegd hebben, dat is in de toekomst niet meer nodig. Iedereen die een camera bezit kan deze aanmelden op www.politie.nl/cib.

Het doel bij de start van WhatsApp Buurtpreventie van GOalert was om binnen een jaar duizend deelnemers te hebben op het eiland. Dat is ruimschoots behaald, de teller staat bijna op 1500. Toekomstplannen zijn er nog genoeg. Bijvoorbeeld een Responseteam, dat na een melding niet alleen de politie maar ook geïnstrueerde vrijwilligers inseint om erop af te gaan om de boel in de gaten te houden tot de politie arriveert. Of een WhatsApp spreekuur van de wijkagent waarbij mensen uit de wijk vragen kunnen stellen via de app.

Dat het werk van de buurtpreventie wordt gewaardeerd bleek een paar weken geleden wel toen Leonard een ronde maakte door Sommelsdijk. Een oudere dame vertelde dat ze altijd haar rollator achter de voordeur zet om het inbrekers lastig te maken. Ze zei tegen Leonard: "Doordat ik jullie regelmatig door de straat zie lopen voel ik me een stuk veiliger. Ik zou jullie wel een zoen willen geven!"

Kader: Meedoen?

Aanmelden voor de WhatsApp Buurtpreventie van GOalert kan op: www.goalert.simpsite.nl. Liever echt op pad? Bijna alle buurtpreventieteams zoeken nog mensen die de straat op willen gaan om een oogje in het zeil te houden. Aanmelden kan op www.goeree-overflakkee.nl/buurtpreventie. GOalert is nog op zoek naar ambassadeurs, mensen die een steentje bij willen dragen aan de veiligheid op Goeree-Overflakkee. Mensen die meer willen weten kunnen contact opnemen met één van de beheerders, via 06-15882756 of 06-11395306.

Politiebureau geopend

Wijkagent Aarnoudse benadrukt dat het politiebureau op maandag-, woensdag- en vrijdagmorgen van 8.30 tot 12.00 uur is geopend. Mensen die vragen hebben of aangifte willen doen kunnen dan gewoon binnenstappen. De politie adviseert wel om voor het doen van aangifte vooraf een afspraak te maken.