Afbeelding
Foto:

Leve de Fondue
Terug van weggeweest

Na een periode van afwezigheid is fonduen weer terug. Iedereen die nu gelijk terugdenkt aan de zware kaasfondues van vroeger heeft het mis. Voor de fondue kan je tegenwoordig kiezen uit chocolade, visbouillon, olie en nog veel meer. Fonduen is zeker ook leuk voor kinderen, die kunnen lekker zelf aan de slag om hun eten klaar te maken. Oude tijden herleven, lekker samen smullen uit de pan.

Tip! Combineren
Let erop dat het vlees, vis en groente niet te groot is, blokken die groter zijn dan ongeveer drie centimeter worden niet goed gaar aan de binnenkant. Bijna alles kan worden bereid in de fondue, ook dingen waar je misschien niet gelijk aan denkt, zoals gehakt, gamba's, zeewolf, olijven en tomaatjes. Het is lekker om een fondue te combineren met bijgerechten, bijvoorbeeld een salade, stokbrood met kruidenboter en lekkere sausjes.

Wat voor olie?

In de fonduepan komt olie, die moet bestand zijn tegen hoge temperaturen. Doe de pan niet meer dan driekwart vol om te voorkomen dat de olie over de rand borrelt. Voor vier tot zes personen in één liter olie voldoende. Door de fondue te vullen met bouillon krijgen de gerechten extra smaak, de bouillon kan zelf worden getrokken, of worden gemaakt met behulp van een bouillonblokje of poeder.

Wat voor ingrediënten?
Bijna alle groentes zijn geschikt voor de fondue, harde groentes zoals spruitjes kunnen het beste vooraf even worden gekookt. Vooral zachte vleessoorten zijn ideaal: Rund-, kip en lamsvlees zijn erg lekker. Net als zalm, kabeljauw en andere stevige vissoorten.

Lekker dessert

Een fonduepan kan ook worden gevuld met chocolade. Lekker om ananas, aardbei en ander fruit in te dopen. Een leuke en vooral lekkere afsluiting van het kerstdiner.

Liever uit eten?
In Rotterdam heeft Restaurant Apartt de fondue op de menukaart. Er kan worden gefonduud in bouillon en ook de kaasfondue behoort tot de mogelijkheden. Op de website staat: "We halen de sfeer van de jaren 70/80 in het restaurant. De sfeer die u van vroeger kende, de sfeer die bij opa en oma tijdens de feestdagen zo gewoon was, kunt u nu dagelijks proeven bij Apartt. Daar waar niemand meer de spullen (fonduesets) en kennis heeft een goede fondue op tafel te zetten gaan wij het voor u doen. Gezelligheid troef!"

Afbeelding