Afbeelding
Foto:

Prijswinnend recept

Heerlijke erwtensoep

De winnaar van het Ouddurpse Snertkampioenschap: Harold Sturm deelt zijn recept met de lezers van Over Flakkee. Het geheim zit hem volgens de jeugdige hobbykok niet in de ingrediënten, maar in de passie voor het koken. "Als je iets graag doet wordt je er vanzelf goed in."

Ingrediënten

1 kilo spliterwten
300 gram platte varkensrib
150 gram gerookt spek (Harold had deze zelf gerookt met beukenhout, kopen kan natuurlijk ook)
1 rookworst
1 winterpeen
1/4 knolselderij
1 blaadje laurier
3 takjes verse peterselie
2 tenen knoflook
1 Roseval aardappel
Peper en zout
Olijfolie
Citroensap

Aan de slag!

Breng twee liter water aan de kook. Bak de platte rib in de koekenpan aan in boter. Voeg de rib toe aan het kokend water, samen met de knoflook, peterselie, laurier en een flinke snuf zout. Laat dit ruim drie kwartier koken.

Snij de knolselderij, winterpeen, gerookt spek en de aardappel in gelijke blokjes van ongeveer 1 bij 1 centimeter. Tip: Snij de knolselderij als laatste, deze wordt snel bruin. Bak de spekblokjes rustig uit in eigen vet. Bewaar het vet, dat voegen we later toe aan de soep.

Haal na drie kwartier de platte rib uit het kokende water. Verwijder de botten en snij het vlees in kleine stukjes. Haal de knoflook en kruiden uit de pan. Voeg 1 kilo spliterwten toe en roer deze goed door de pan. Laat de erwten drie kwartier koken tot ze zijn opgelost in het water. Voeg na een helaf uur koken alle gesneden ingrediënten: de knolselderij, winterpeen, gerookt spek (met het bakvet) en aardappel toe.

Voeg twee eetlepels olijfolie en één eetlepel citroensap toe aan de soep. Proef het resultaat en breng het geheel op smaak met peper en zout.

Serveer de soep met in plakjes gesneden rookworst. Eet smakelijk!