Afbeelding
Foto:

Watervogels in de winter

NLGO verzorgt onder andere de telling van watervogels die in de winter hun toevlucht zoeken op Goeree-Overflakkee. Het eiland is verdeeld in gebieden die maandelijks door vrijwilligers worden geteld. Alle gegevens worden doorgegeven aan wetenschappelijk instituut SOVON dat alle Nederlandse telgegevens verzamelt en interpreteert. Toe- en afnames zeggen iets over de stand van zaken in gebieden waar veel van onze wintergasten vandaan komen, zoals Siberiƫ en Scandinaviƫ.

De laatste jaren neemt het aantal Kleine Zwanen op ons eiland bijvoorbeeld sterk af. Die trend speelt niet alleen op het eiland: de wereldpopulatie blijkt de laatste jaren dramatisch te zijn geslonken. Dat is voor NLGO een stimulans om onderzoeken te doen waar dit door komt en hoe de achteruitgang kan worden gestopt. Op globaal niveau is de klimaatverandering een van de oorzaken en op meer lokaal niveau zijn verstoring en verlies van leefgebieden belangrijke oorzaken. Zeer waarschijnlijk zijn hierdoor op ons eiland bijna geen patrijzen meer te vinden. De toenemende tendens om vlakbij belangrijke natuurgebieden recreatieparken te bouwen is dan ook zorgelijk. Zuid-Holland heeft slechts zes procent beschermde natuur, terwijl dit in andere provincies vaak het dubbele is. Het is daarom belangrijk dat NLGO zich blijft inzetten voor de natuur.

Voor veel ganzen- en eendensoorten is ons eiland gelukkig nog steeds erg aantrekkelijk. En goed nieuws is dat er steeds vaker een majestueuze Zeearend overvliegt. Deze soort zit in Nederland duidelijk in de lift. Er zijn gelukkig dus ook positieve ontwikkelingen.

Tekst: Bob Rodenburg, foto: Jan Baks