Afbeelding
Foto:

Bijzondere dieren in de Grutto

De eenden en zwanen zijn de favoriete dieren van Peter Arensman De Afrikaanse minikoe is het favoriete dier van zijn vrouw Lia. Samen met hun twee zoons runnen ze de dierenweide aan de Grutto in Sommelsdijk. "We vinden het nog steeds hartstikke leuk."

In het park komen de watervogels met zijn naar ons aangerend. Peter is in zijn element en vertelt enthousiast over de verschillende soorten. "Dat is de Indische strepengans, mooi hé. En die zilverkleurige daar, dat zijn pijlstaarteenden met een bijzondere kleurmutatie." En dan zijn er nog goudfazanten, helmduiven, kippen en kwartels. In de vijver zwemmen schildpadden en koikarpers. De dwerggeiten zijn vrolijk, maar hebben als nadeel dat ze overal aan knagen. Ook aan de nieuwe stal die Peter heeft gebouwd…

"Wist je dat zwanen echt zo baltsen als dat je op de foto ziet? Ze vormen echt een hart, net als de zwaantjes van Swarovskii. Daar kan ik echt van genieten." De kleine koe is de zeldzame minizeboe, er zijn maar drie fokkers van dit soort koeien in Nederland. Het is een hele makke, rustige koe. Zijn vrouw vertelt dat als ze naar de wei loopt de koe hollend langs de vijver naar haar toe komt rennen. Peter hoopt dat er in de toekomst een minizeboekalf wordt geboren. Wat trouwens een goed woord is voor Scrabble.

Het begon allemaal met een brief van de gemeente. In verband met bezuinigingen zou de dierenweide gaan sluiten, tenzij buurtbewoners zelf aan de slag wilde gaan. Peter die van huis uit al gewend is aan dieren zag het wel zitten. Zijn vrouw vertelt lachend: "Ik dacht dat er een loting zou komen wie het zou mogen doen, maar we waren de enige aanmelding." Peter vult aan: "De dierenweide heeft ook echt een sociale functie. Pas zei een oudere vrouw nog: 'Vroeger kwam ik hier met mijn kinderen, nu met mijn kleinkinderen'. De mensen in de buurt letten goed op de dieren. Pas zijn er twee zwarte zwanen verhuisd naar een andere dierenliefhebber. Toen stonden er de volgende dag mensen op de stoep om te zeggen dat er twee zwanen misten in de wei. Soms komen mensen met een dienblad met groente naar de dierenwei. We hebben bewust allemaal dieren die bezoekers kunnen voeren met brood en groente."

De grond hebben ze in bruikleen van de gemeente. Er is geen subsidie meer, dus ze betalen zelf het voer, bouwmaterialen, enzovoort. Het kost wel serieus geld, zo nu en dan krijgen we weleens wat bouwmaterialen, of een bon voor de gamma. Peter is zo'n 15 uur per week bezig met de dierenweide, dat doet hij allemaal naast zijn werk in de Europoort. "Iedere ochtend ben ik ongeveer twintig minuten bezig en dan 's avonds nog een uurtje. Op zaterdag is het meestal klusdag. De dierenweide is nog niet klaar, ik wil nog een volière maken en er moeten nog zaken gerepareerd worden. Maar ik klus graag. Mensen uit de buurt zeggen weleens: "Als ik moet helpen laat je het maar weten." Dan zeg ik, kom zaterdagmorgen om 7.00 uur maar in je ketelpak. Dan kan je aan de slag. In de toekomst wil Peter graag nog een volière met gouldamadines en ook nog wat schapen. Zijn vrouw zegt lachend: "Ik denk dat het nooit klaar is."

De bronsvleugelduif.
Zwarte zwanen met jongen.
Afbeelding
De bijzondere Afrikaanse koe.
De watervogels zijn de favoriete dieren van Peter.
Peter Arensman samen met zijn zoon.
Afbeelding
Goudfazant met jongen