Zwanger zonder zorgen?

De zwangerschap is een periode met veel bijzondere momenten. De eerste echo, het moment dat je aan anderen gaat vertellen dat je zwanger bent, de eerste voorzichtige bewegingen en later het wachten totdat de kleine zich aankondigt. Daarnaast is het vaak ook een spannende tijd waarin je je zorgen kan maken over de gezondheid van je kindje. Regelmatig zien wij onze zwangeren om deze reden voor een extra controle op de praktijk. Wij houden dan in de gaten of het goed gaat met moeder en kind en proberen vooral te luisteren en waar mogelijk gerust te stellen.

Ook tijdens haar tweede zwangerschap komt Marjoleine bij ons onder controle. Ze maakt zich vaak zorgen over de gezondheid van haar kindje. We vinden hier niet echt een reden voor, alles lijkt goed te gaan. We praten er tijdens de zwangerschap veel over. Naast dat het de zorgen hopelijk iets wegneemt, leer je elkaar hierdoor ook goed kennen. Later in de zwangerschap spreken we uitgebreid over de bevalling en maken we een plan waar Marjoleine zich prettig en zo veilig mogelijk bij voelt. En dan is het zover, de bevalling kondigt zich aan tijdens de dienst van Liselot.

Als Liselot aankomt is Marjoleine al goed op weg qua ontsluiting en weeën, ze breekt de vliezen om het nog wat extra kracht bij te zetten. Het gaat snel, zo snel dat Marjoleine weinig tijd meer heeft om zich zorgen te maken om het kindje. Daarbij is het kindje nog flink aan het bewegen om zijn moeder gerust te stellen. Marjoleine gaat nog even naar het toilet en Liselot hoort ineens een flinke kreet. Snel lopen ze richting de slaapkamer, Marjoleine kruipt op handen en knieën in bed en haar zoon wordt heel vlot geboren. Ze pakt hem aan en geniet samen met haar man van het moment dat ze hem gezond en wel in haar armen heeft. Ze bekijkt hem uitgebreid en als echte jongen plast hij dan ook nog recht in haar gezicht!

In de kraamweek zien wij een stralende trotse moeder die alle zorgen langzaamaan weer vergeet.