Smient
Smient Foto: Jan Baks

Nieuwe wet om de natuur te beschermen

In 2017 wordt er een nieuwe wet Natuurbescherming ingevoerd. Deze wet vervangt onder andere de huidige Flora en Faunawet. Met deze verandering draagt het rijk een aantal bevoegdheden over aan de provincie. Zo kan de provincie zelf bijzondere natuurgebieden en landschappen aanwijzen en moet ze een eigen natuurvisie op gaan stellen. In een voorstel beschrijft de provincie, hoe zij deze taken op wil nemen in haar beleid.

Met een gezamenlijke zienswijze hebben de natuurorganisaties (waaronder de NLGO) gereageerd op dit voorstel. In onze reactie geven we aan, dat we graag betrokken worden bij het opstellen van een natuurvisie. Want in de natuurvisie kunnen maatregelen worden genomen om de achteruitgang van kwetsbare soorten, zoals de weidevogels, tegen te gaan.

In onze gezamenlijke zienswijze uiten we kritiek op de beleidsvoorstellen van de provincie. Zo is het volgens ons onacceptabel dat de provincie afschot van de smient toestaat. Veel mensen hebben deze mooie fluiteend waarschijnlijk nog nooit gezien. Ook het vernielen van eieren en nesten van de zilvermeeuw wil men toestaan, terwijl de populatie van deze vogel al jaren achteruit gaat. Ook wil men vrijstelling geven voor het doden en vangen van Knobbelzwanen, terwijl er geen bewijs is, dat deze vogel grote schade veroorzaakt.

Kortom we zijn benieuwd, of onze zienswijze zorgt voor aanpassing in de natuurvisie van de provincie.

Zilvermeeuw.