Afbeelding
Foto: Kees van Rixoort

Vinyl is weer helemaal terug

Voor Jan Ossenblok was het in de jaren tachtig al helder: de cd zal het niet winnen van de lp. Dat was in de tijd dat de cd stormenderhand de markt veroverde. Veel muziekliefhebbers schakelden over op het kleine metalen plaatje en deden hun vinyl van de hand. Langspeelplaten, singles en ook 78-toeren- en 10-inchplaten: weg ermee. Maar de tijden zijn veranderd: de cd-markt is ingestort nu vrijwel iedereen zijn muziek van internet haalt. En vinyl is terug van weggeweest. Ossenblok, die een platenzaak in Stad aan 't Haringvliet runt (Flakkee Records), ziet een groeiende vraag. Ook van tieners, die zijn opgegroeid in het tijdperk van cd's en streamen.

Zelf is Jan Ossenblok (51) al vanaf de jaren tachtig een echte vinyl-gek. Als tiener kocht hij lp's van Buddy Holly, Bill Haley en Elvis Presley, maar ging ook al snel op zoek naar onbekendere artiesten in de rock-'n-roll-hoek. "Ik kocht veel op beurzen en rommelmarkten, bijvoorbeeld in Vlaardingen. Daar stond ik zelf op een gegeven moment ook zelf met een kistje platen voor de verkoop."
Toen waren het nog vooral dubbele exemplaren uit zijn eigen collectie die hij te koop aanbood, maar algauw kwam de handelsgeest naar boven. "Ik ging alle rommelmarkten in de omgeving af om leuke platen te kopen. Begin jaren negentig deed iedereen zijn vinyl weg en kocht ik bij de mensen thuis hele partijen in. Honderden lp's tegelijk. Daarbij is het handig als je de markt een beetje aanvoelt. In de jaren negentig was de Nederbeat erg gewild. Dan speel je daarop in. Maar nu zie je dat de jaren zeventig en tachtig weer erg populair zijn."
In zijn winkel aan de Achterdijk in Stad aan 't Haringvliet – de voormalige zaak van schoenmaker en kunstenaar Mel Dale – staat het allemaal uitgestald. Netjes gerubriceerd ("van ABBA tot Zappa"), 85 procent tweedehands van goede kwaliteit. Lp's en singles apart en aan de wand mooie collector's items. Volgens Jan Ossenblok, die de winkel tien jaar geleden begon, is de Achterdijk geen A-locatie, maar weten liefhebbers van heinde en verre dit vinyl-walhalla te vinden. Apart is het wel: vroeger had je bij wijze van spreken overal een platenwinkel behalve in Stad, en nu is het net andersom.

Ontdekt
Wie komen er nu naar Stad om platen te kopen? Ossenblok onderscheidt twee categorieën: "Mensen die vinyl gewoon leuk vinden en vaak zijn doorgegaan met het verzamelen van bands. Dat zijn de klanten van 55 tot 65 jaar. Maar daarnaast heeft de jeugd vinyl ontdekt. Die komen hier om een plaat van Jimi Hendrix, Led Zeppelin of Ray Charles te kopen. Een meisje van een jaar of vijftien, dat vraagt naar Johnny Cash… Bob Marley is heel hot." In Stad gaat vooral populaire muziek, blues en jazz over de toonbank. Klassiek aanbod is er nauwelijks – wegens gebrek aan ruimte – en ook naar 'Alle 13 goed'-platen zal je er tevergeefs zoeken.
Flakkee Records was er al voordat vinyl, zo'n twee jaar geleden, weer een hype werd. Voor platen was immers altijd wel een – kleine – markt. Jan Ossenblok heeft wel een verklaring voor de groeiende populariteit van vinyl: "Het is een gevoel: de sfeer van een album. Met een lp heb je echt iets in handen. En het is een heel goede geluidsdrager. Een cd bestaat, simpel gezegd, uit enen en nullen en wat daartussen zit hoor je niet, maar bij een lp wel. Dat is het verschil tussen digitaal en analoog. Daar komt nog bij dat je flink ruzie kunt hebben met die plastic cd-doosjes. Om nog maar te zwijgen van muziek streamen van internet. Wat heb je dan in handen? Niks! Ik hoor ook wel van klanten dat ze het heerlijk vinden om door die bakken met platen te snuffelen. Net zoals in de jaren zestig en zeventig…"

Flakkee Records, Achterdijk 29, Stad aan 't Haringvliet is open op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en op afspraak.

Tekst en foto's: Kees van Rixoort

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding