Afbeelding
Foto: Arjo van der Graaff

Meubelmaker Corstian Grootenboer denkt graag mee

Kleinschaligheid is de sleutel tot het persoonlijke. Als Grootenboer Keuken- en Interieurbouw gaat groeien, zal dat niet veranderen. "Het mag geen 'productie' worden", zegt meubelmaker en interieurbouwer Corstian Grootenboer, die zijn werkzaamheden uitvoert als zelfstandige zonder personeel. "Klanten zijn geen nummer maar een naam. Dat vind ik heel belangrijk. Ik héb niet eens klantnummers. Wat ik doe is meekijken en meedenken met de klant en vervolgens iets maken dat geheel op maat is geïntegreerd in de ruimte."

Corstian Grootenboer heeft zijn bedrijf, dat sinds kort is gevestigd aan de Gerard Walschapstraat in Sommelsdijk, in twee jaar tijd uitgebouwd tot een succesvolle onderneming. "Het gaat min of meer vanzelf, via mond-tot-mondreclame. Verder weten klanten mij te vinden via internet. Zo kom ik, behalve op Goeree-Overflakkee, ook in bijvoorbeeld Utrecht, Amsterdam en Den Haag."

Theorie

De 22-jarige meubelmaker begon in 2014 voor zichzelf, Dit na een opleiding aan het Hout- en Meubileringscollege in Rotterdam, waar naast de praktijk ook veel aandacht uitgaat naar de theorie en, zoals Corstian zegt, de achterliggende gedachte. "Waarom gebruik je welke verbinding tussen twee delen hout? Welke houtsoort gebruik je? Dat soort vragen."

De praktijk was voor Corstian al ver voor de opleiding in Rotterdam begonnen. Hij was al jaren bezig om samen met zijn vader onder meer houten tuinsets, kastenwanden, kinderkamers, eettafels en bloembakken te maken. Allemaal in opdracht. "Ik heb nog steeds klanten uit die tijd", blikt de vriendelijke ambachtsman terug. "Ik werk vooral voor particulieren. Daarnaast doe ik een enkele keer een winkelinterieur. Ook heb ik een balie gemaakt voor Woongoed GO."

Keuken voor lange vrouw

Er komt heel af en toe wel eens een opdracht binnen voor een rechttoe-rechtaan kast die je ook bij een interieurzaak kunt kopen. Maar mensen kloppen vooral bij Grootenboer aan als ze iets op maat moeten hebben, of als er meer kwaliteit vereist is. "Pas heb ik een keuken gemaakt voor een vrij lange vrouw. Normaal is de hoogte van het keukenblad 92 of 94 centimeter, maar daar heb ik 1 meter aangehouden. Dat is maatwerk, net zoals het maken van een kast in een moeilijke hoek, onder een schuin dak of in een kleine kamer."

Corstian gaat na een aanvraag altijd langs om de wensen in kaart te brengen en te overleggen over de mogelijkheden, bijvoorbeeld over de verhouding tussen het hang- en het leggedeelte in een kast en over de te gebruiken materialen. Dan meet hij ook alles zorgvuldig op. Eenmaal terug volgt de uitwerking in een "zo getrouw mogelijke" 3D-tekening en een offerte. Keurt de klant die goed, dan maakt Corstian het gewenste meubel klaar in zijn werkplaats aan de Gerard Walschapstraat. Daarna volgt de montage ter plekke.

Aansluiten bij karakter

"Advies geven is een belangrijk onderdeel van mijn werk. Is het een landelijk ingericht huis, of is het juist strak? Daar speel je op in. Bij een authentieke boerderij probeer je ook zoveel mogelijk aan te sluiten bij het karakter van de woning." Volgens Corstian zijn de mogelijkheden onbeperkt, maar vallen sommige opties af omdat ze gewoon niet praktisch zijn. Als voorbeeld geeft hij een kast met laden onder een schuin dak.

In twee jaar tijd zijn er heel wat meubelen uit de werkplaats van Grootenboer Keuken- en Interieurbouw gekomen. Van een simpel plankje voor kruidenpotjes in de keuken tot al het kastwerk in een woning of een ingenieus opbergsysteem voor schoenen onder een trap.

Dat de eenmanszaak zo goed loopt, overtreft Corstians verwachtingen. "Ja, waarom kiezen mensen voor mij? Er zijn er meer die maatwerk maken en afspraken nakomen… Ik denk dat ze het prettig vinden als er iemand meedenkt en kijkt wat de beste oplossing is. Dat ze zich op hun gemak voelen en zich serieus genomen voelen. Wat natuurlijk ook scheelt, is dat ik in 2014 ben begonnen, op het moment dat de crisis voorbij was en je overal weer volop bouwactiviteiten ging zien. Daarnaast is het goed om goed op de hoogte te blijven van wat er in je vakgebied gebeurt en te investeren in nieuwe technieken."

Corstian Grootenboer
06-19949584
info@keuken-interieurbouw.nl
www.keuken-interieurbouw.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding