Ze heeft haar houding gevonden…!

Iedere vrouw is anders en iedere barende heeft andere begeleiding nodig. Soms ben ik urenlang aan het masseren of help ik met meezuchten om de weeën op te vangen. Soms klets ik wat met de barende en haar partner tussen de weeën door en op andere momenten is er vooral rust en stilte. Het is altijd weer een uitdaging om aan te voelen wat de zwangere op dat moment nodig heeft, om zo soepel mogelijk door de bevalling heen te komen. Op het spreekuur proberen we al een inschatting te maken wat de zwangere wel en niet prettig zou vinden, maar dit kan op het moment zomaar veranderen.

Paulien en Wouter verwachten hun 2e kindje. Bij aankomst in het ziekenhuis gaat Paulien in bad om de weeën op te vangen. Het is lastig om een goede houding te vinden en rustig te blijven zitten. Dan maar even onder de douche proberen, ook dit is na 20 minuten niet prettig meer. Paulien is stil, ze vangt de weeën prima op maar aan de onrust in haar lijf is te zien dat ze nog niet de ideale houding heeft gevonden. Ze gaat weer naast het bed staan en leunt op haar armen om de weeën op te vangen, ze heeft haar houding gevonden!

Terwijl ze nog steeds in rust de weeën opvangt en Wouter en ik eigenlijk niet veel kunnen doen, geeft ze aan iets voor de pijn te willen omdat het niet langer gaat. Ik dien steriele waterinjecties* toe in haar onderrug en de pijn is weer beter te hanteren. En dan ineens is daar de onmiskenbare persdrang. Haar zoontje wordt door haar enorme krachtsinspanning heel vlot geboren terwijl ze naast het bed staat. Natuurlijk vang ik haar zoontje op, en mijn broek een groot gedeelte van het vruchtwater…

*Steriele waterinjecties
Het geven van 4 kleine injecties met steriel water in de onderrug is een methode van pijnstilling waarbij er geen gebruik wordt gemaakt van medicatie en dus niet van invloed is op het kindje.