Afbeelding
Foto:

Het stookseizoen is geopend
Tips van de haardspecialiasten van Esselink

Het is een oerprincipe. In de koude, donkere winterperiode willen we vuur maken. Zowel jongeren als ouderen genieten van het staren naar de vlammen. Een kachel is een echte sfeermaker en zorgt voor aangename warmte in huis. De specialisten van Esselink geven graag advies over de verschillende mogelijkheden.

Gas, hout of elektrisch?
Een kachel kan 'branden' op hout, gas of stroom. Met een houtkachel wordt er echt een vuurtje gestookt in de woonkamer. Daar is uiteraard hout voor nodig, liefhebbers kopen grote stukken hout die ze zelf in mootjes zagen, laten drogen en vervolgens opstoken. Er kan ook kant-en-klaar stookhout worden gekocht.

Een gaskachel heeft ook echte vlammen, de brandstof is gas. Het voordeel is dat een gaskachel een hele strakke, schone uitstraling heeft, gaskachels worden vaak ingebouwd in de muur. Een buitenbeentje is de elektrische kachel. Het voordeel is dat je die zo neer kan zetten, zonder schoorsteen. Steek de stekker in het stopcontact en het realistische imitatievuur begint te knetteren. Een elektrische kachel is een uitkomst voor mensen in een appartement, waar geen rookkanaal kan worden geïnstalleerd.

Vuur en Vlamdagen
Op vrijdag 11 en zaterdag 12 november zijn de Vuur en Vlamdagen bij Esselink. Dan staan er extra veel kachels in de showroom, zijn er speciale acties en geven fabrikanten uitleg over hun producten. Natuurlijk kunt u ook genieten van knetterende houtkachels.

Zoveel mogelijk rendement
Bij een kachel met een hoog rendement wordt de verbranding vrijwel volledig omgezet naar warmte in huis. Het rendement hangtonder andere af van het rookkanaal, de houtsoort en vooral ook van de kachel. In moderne kachels zitten allerlei slimme foefjes die ervoor zorgen dat er nauwelijks warmte verloren gaat.

Stoken op z'n Zwitsers
Bijna iedereen steekt het hout in een houtkachel aan de onderkant aan. De Zwitserse methode is precies andersom. Je steekt het hout van boven aan. Bovenop de houtblokken worden wat aanmaakhoutjes gelegd. Die worden als eerste aangestoken. Daardoor warmt het rookkanaal goed op, als vervolgens de grote stukken gaan branden zit er al goede trek in de opgewarmde pijp, dat zorgt voor een goede verbranding.

De beste kachel
Bij het kiezen van een kachel spelen er veel verschillende factoren een rol. De bestaande situatie is een belangrijk gegeven. De capaciteit van de kachel moet passen bij de ruimte, een kachel met teveel capaciteit zorgt ervoor dat het veel te warm wordt. Daarnaast speelt ook de zuurstoftoevoer een belangrijke rol. Het is dus belangrijk om u goed te laten adviseren. Bij Esselink regelen ze het totaalpakket, dus ook de installatie van de kachel en de aanleg van een rookkanaal. Voor één bedrag zorgen ze ervoor dat de kachel brandt. Doordat er wordt gewerkt met erkende installateurs en de beste materialen ontstaan er geen problemen met de verzekering.

Open haarden
Een open haard is geen effectieve manier om te stoken. Er gaat heel veel warmte verloren. Daar hebben fabrikanten iets op verzonnen. Er zijn open haarden die kunnen worden afgesloten met een glazen plaat tijdens het stoken. En het handige is dat dit met een afstandsbediening kan worden geregeld.

Verschillende stijlen
Voor iedere woonstijl is er een passende kachel. Van uiterst strak tot mooie klassieke modellen. Esselink verkoopt verschillende topmerken, zoals: Barbas, Belfire, Irondog, Faber en Totem.

Meer weten?

Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn voor een kachel in uw woning? Stap dan eens binnen in de showroom van Esselink. Het is handig om vooraf een foto van de situatie te maken, of eventueel een bouwtekening mee te nemen.

Kader
Bouwcenter Esselink
Industrieweg 35, Middelharnis
0187-475440
www.esselink.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding