Afbeelding
Foto:

Oktoberklussen

Maak een egelhuis

Oktober is niet alleen de wijnmaand, maar ook de maand om herfstklussen te doen in de tuin. Vanaf nu kunnen de bloembollen de grond in, nu aan de slag gaan zorgt komend voorjaar voor vrolijke kleuren in de tuin. En het gazon kan voor de laatste keer worden gemaaid, maai het in een hoge stand dat is goed voor het gras. Van uitgebloeide planten kan het zaad worden verzameld, dat komt in het voorjaar weer van pas. Het najaar is ook de tijd van het jaar dat egels zich klaarmaken voor de winterslaap.

In oktober gaan egels op zoek naar een plekje waar ze tot het voorjaar rustig kunnen slapen. U kunt hierbij een handje helpen, bijvoorbeeld door de tuin niet hermetisch af te sluiten. Door onderaan de schutting een opening te maken van ongeveer 14 bij 14 centimeter kunnen egels de tuin in en uitlopen. Als slaapplek kan er een egelhuis in de tuin worden geplaatst.

Een egelhuis kan kant-en-klaar worden gekocht, of je kunt zelf aan de slag gaan om er één te maken. Op www.egelbescherming.nl staat een bouwtekening. Het egelhuis moet voor de helft worden gevuld met bladeren, dat vormt het nest waarin de egel zijn winterslaap doet. Het is belangrijk dat het egelhuis op een plaats wordt neergezet waar de egels ongestoord kunnen slapen. In maart worden de egels weer wakker uit hun winterslaap.