Ode aan de kraamverzorgster

Na weer een prachtige thuisbevalling te hebben begeleid met assistentie van een goede kraamverzorgster, vind ik het tijd om mijn waardering voor deze dames eens uit te spreken!

Bij iedere thuisbevalling belt de verloskundige een kraamverzorgster die tijdens de bevalling en in de uren daarna aanwezig zal zijn. Zij is voor zowel de vrouw en haar partner, als voor de verloskundige onmisbaar. We werken als een team. Zij biedt mij ondersteuning als het allemaal niet zo voorspoedig verloopt en geeft mij een extra paar handen als ik weer eens in een onmogelijke positie op de grond bij een baarkruk zit of over de rand van een bad hang. Elke bevalling is bijzonder en meer dan eens giert de adrenaline door mijn lijf.

Heerlijk om dan achteraf naar beneden te kunnen gaan en na te praten met de kraamverzorgster, terwijl het nieuwe gezin in bed bijkomt en van elkaar geniet. We maken ons papierwerk in orde, nemen de bevalling door en kletsen vaak ook even over koetjes en kalfjes om te kunnen ontspannen. Dan kijken we het kindje samen na en ruimen wat op. Als ik dan vertrek weet ik zeker dat ik het gezin in goede handen achterlaat.

In de kraamweek zorgt de kraamverzorgster elke dag voor het hele gezin. Ze houdt in de gaten hoe het lichamelijk met moeder en kind gaat en of alles goed gaat met de voeding. Ook doet ze een groot deel van het huishouden, vaak in sneltreinvaart, maar bovenal is ze een steun en toeverlaat in de nieuwe rol die de ouders hebben gekregen.

Wij komen nog een aantal keer langs in de kraamweek om te kijken of het allemaal goed verloopt en te bespreken of er andere of meer zorg nodig is. De kraamverzorgster is onze ogen en oren, zij geeft aan waar extra aandacht nodig is en samen zoeken we dan naar de beste oplossing.

Kortom; ze is onmisbaar!