In de showroom van de KayakWinkel. Links Bernard Provilij, rechts Alexander Bakker.
In de showroom van de KayakWinkel. Links Bernard Provilij, rechts Alexander Bakker. Foto:

Ook vissers en natuurvorsers hebben de kajak ontdekt

Met een kajak kom je op bijzondere locaties. Vaar je in een met trappers aangedreven kajak, dan heb je bovendien de handen vrij om van alles te doen. Fotograferen, bijvoorbeeld. Natuurvorsers gaan er graag met de kajak op uit om vogels te spotten. Of andere dieren, zoals bevers in de Biesbosch. Schrikt zo'n naderend vaartuig die dieren niet af? Nee, want een kajak met een trapsysteem gaat geruisloos door het water. Vissen is ook een bezigheid die je uitstekend kunt doen vanuit zo'n kajak. Zelfs zeilen is mogelijk.

Bij de KayakWinkel in Stad aan 't Haringvliet weten ze er veel over te vertellen. De winkel in het havengebouw van de jachthaven is officieel dealer van Hobie, een Amerikaans merk dat wereldwijd een breed assortiment van gerenommeerde producten aan de man brengt. De KayakWinkel is een van de vier dealers in Nederland en trekt daardoor klanten uit het hele land, ook omdat de zaak alle modellen op voorraad heeft.

De KayakWinkel bestaat sinds 2006 en was tot mei 2015 gevestigd in Stellendam. Aan de jachthaven in Stad aan 't Haringvliet, waar de Blauwe Vlag stevig wappert, is een betere locatie gevonden: direct aan het Haringvliet, waar veel mensen recreƫren, vissen of genieten van de natuur.

In de showroom van de KayakWinkel zijn kajaks met peddels te zien. Maar de aandacht wordt vooral getrokken door de Mirage Drive-serie. "Mirage Drive is een uniek aandrijvingssysteem, waar Hobie Kayak het patent op heeft", vertelt Bernard Provilij, die de winkel samen met Alexander Bakker runt. "Je zit op de kajak, niet erin, en hebt dus veel ruimte om bagage mee te nemen. Fotografie- of visspullen bijvoorbeeld. Je zit in een lekkere stoel: comfort op het water! En je trapt jezelf met 5, 6 kilometer per uur vooruit. Dat is best snel. Een voordeel is ook dat deze kajaks heel stabiel zijn; omvallen is vrijwel onmogelijk. Je kunt er gemakkelijk in gaan staan. Onder de kajak zitten vinnen, die werken als een zwaard."

Volgens Provilij is deze kajak bovendien zeer gebruiksvriendelijk. Een korte uitleg volstaat. "Je kunt er binnen twee minuten mee op weg. De jeugd doet het graag, maar ouderen ook. Het is een sportieve bezigheid. Er zijn wel mensen die zo'n kajak gebruiken als fitnessapparaat. Je hebt er geen trailer voor nodig en ook geen ligplaats. Hij gaat gewoon boven op je auto mee en als je bij het water bent, kun je zo varen. Een trailerhelling heb je ook niet nodig."

Proefvaart
De KayakWinkel is gespecialiseerd in verkoop en onderhoud. Sinds kort is het ook mogelijk een kajak te huren. Wie het varen met zo'n bijzonder vaartuig wel eens wil ervaren, kan op zaterdag een gratis proefvaart maken.
De winkel, die ook over een webshop beschikt (gratis verzending vanaf 100 euro), verkoopt voorts tal van accessoires. Heel recent is er aan het toch al zeer uitgebreide assortiment een prachtige noviteit toegevoegd: de Mirage Eclipse, waarmee je al staand pedalerend over het water gaat. Alsof je wandelt.

Kayakwinkel
Zeedijk 54-56
Stad aan 't Haringvliet
0187 612524
www.kayakwinkel.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding