Afbeelding
Foto:

Varen en ervaren vanuit de haven van Stellendam

De haven van Stellendam, het Zuiderdiep, Goedereede-Havenhoofd, het havenkanaal naar Goedereede. Het zijn stuk voor stuk locaties met een rijke historie en veel natuurschoon. Je kunt er natuurlijk met de auto naartoe rijden om ervan te genieten. Maar het is veel leuker om dit alles vanaf het water te verkennen. Stap eens in een zalmschouw of een trapkajak en ontdek de prachtige en afwisselende omgeving, inclusief imposante natuur als de Kwade Hoek, interessant cultuurhistorisch erfgoed en gezellige horeca zoals 't Wapen van Stellendam.

De drie zalmschouwen en tien trapkajaks (acht tweepersoons en twee eenpersoons) liggen in de oude vissershaven van Stellendam. De Groene Vaart, eigenaar van de vaartuigen, heeft daar een schiereilandje, vanwaar de vaartuigen vertrekken. Maar voor het zover is, is er een gastvrije ontvangst bij 't Wapen van Stellendam, dat op een steenworp afstand van de haven aan de andere kant van de dijk is te vinden. Wie gaat varen krijgt daar uitleg over het varen zelf én over alle mogelijkheden die de omgeving biedt.
Tussen Stellendam en Goedereede zijn op vier punten aanlegsteigers gerealiseerd: bij de haven van Stellendam, de visafslag, bij Goedereede-Havenhoofd en aan het havenkanaal van Goedereede. Een tweetal steigers is voorzien van picknickplekken en informatiepanelen over het gebied. Tussen Goedereede-Havenhoofd en Goedereede is een 'kluunplek', die is voorzien van een handige glijbaan om de kajaks te verplaatsen.
Het varend ervaren gebeurt op een duurzame manier. De zalmschouwen, een authentiek historisch scheepsmodel, worden elektrisch aangedreven en varen fluisterstil. Een vaarbewijs is niet nodig. Wie gaat kajakken stapt in een boot met een innovatief trapsysteem. De kajaks, die op deze manier redelijk snel door het water scheren, kunnen ook als kano worden gebruikt. Peddelen dus.
't Wapen van Stellendam, dat het beheer van de vaartuigen en de steigers voor haar rekening neemt, biedt de vaartochten aan met of zonder gids. De gids vertelt onderweg wetenswaardigheden over het gebied. Wetenswaardigheden die ook in een map staan, waarvan een aantal exemplaren bij 't Wapen van Stellendam op de tafeltjes liggen.

Arrangementen
Wie gaat varen kan bovendien profiteren van mooie arrangementen van 't Wapen van Stellendam. Bijvoorbeeld: vooraf een kop koffie met appeltaart, een gevulde picknickmand voor onderweg of een diner of barbecue na afloop van de tocht. Er zijn heel veel mogelijkheden, ook in combinatie met ritjes op elektrische scooters, in een huifkar of met de step, de lopifit of de fiets (van verhuurbedrijf De Bever in Ouddorp). Ook aantrekkelijk voor een familiedag, een bedrijfsuitje of een kinderfeestje. De opties zijn oneindig en altijd aan te passen aan ieders wensen.
Reserveren kan via www.oldharbourstellendam.nl of www.groenevaartgo.nl, of telefonisch via 0187 – 491376. In een zalmschouw kunnen maximaal tien personen, een trapkajak is voor één of twee personen. Individueel aanmelden is ook mogelijk.

Het duurzaam varen over historische waterwegen met de techniek van nu is mede mogelijk gemaakt door de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding