Afbeelding
Foto:

Rust, voorzieningen, geen muggen en prima vaarwater

Overal in het land zie je vergrijzende watersportverenigingen. De jeugd houdt zich doorgaans liever bezig met andere bezigheden dan het ruime sop kiezen. Voor het vaartuig waarmee je dat doet ontbreekt bovendien veelal voldoende financiële draagkracht. Watersportvereniging Herkingen past niet in dit plaatje. Van vergrijzing is hier geen sprake. Er komen de laatste tijd juist steeds meer jeugdige leden bij. En gezinnen met kleine kinderen. De vereniging telt circa 600 leden, van wie ongeveer een derde van Goeree-Overflakkee komt, en moet noodgedwongen een wachtlijst hanteren. Het aantal ligplaatsen is immers niet onbeperkt.

Op 3 mei 1971 was de sluiting van de Grevelingen. Het getij verdween, ook in de haven van Herkingen, die tot die tijd altijd was gebruikt voor de afvoer van landbouwproducten. Was dit het einde van de haven? Nee, vond een vijftal inwoners van Herkingen. Dezelfde dag dat de Grevelingen dicht ging, richtten ze Watersportvereniging Herkingen op.

De vereniging begon in de oude haven, maar moest tien jaar later, in 1981, al uitbreiden. Met de nieuwe jachthaven erbij was er voorlopig voldoende capaciteit voor het groeiend aantal leden en passanten. In 2012 volgde een nieuwe uitbreiding van de jachthaven. In totaal zijn er nu 360 ligplaatsen.

In oktober 2015 opende de watersportvereniging een nieuw havengebouw. Het gebouw is fraai vormgegeven en bevat onder meer sanitaire voorzieningen, het kantoor van de havenmeester en een ontmoetingsruimte met panoramisch zicht over de Grevelingen. De zonnepanelen op het golfvormige dak voorzien ruimschoots in de energiebehoefte van het pand zelf én van de gebruikers aan de steigers.

"Ons nieuwe gebouw overtreft de verwachtingen. Van vrijwel alle passanten krijgen we niets dan lof", zegt voorzitter Jaap Benink, die er direct aan toevoegt dat het redelijk uniek is dat een vereniging zo'n pand laat bouwen.

Prettig voor gezinnen

Een florerende vereniging met geweldige voorzieningen, zo zou je Watersportvereniging Herkingen gerust kunnen noemen. Er is nog steeds aanwas. Kleine kinderen vangen krabbetjes, de wat grotere volgen zeillessen. Er is een speeltuin met een springkussen dat grote aantrekkingskracht heeft. Dat alles – plus het feit dat het terrein omheind is, en dus veilig – is prettig voor gezinnen met kleine kinderen.

De uitstraling van het nieuwe pand draagt ook bij aan de populariteit van de vereniging. Evenals de rust, de landelijke omgeving, het uitzicht en – niet in de laatste plaats – het water. De Grevelingen is zout, maar er is geen getij. Je hoeft hier niet op het juiste tijdstip te wachten om af te meren. Bovendien is het water redelijk schoon – in ieder geval geen 'groene soep' – en er heerst geen muggenplaag. Er zijn zelfs leden uit plaatsen als Enkhuizen die naar Herkingen komen om de muggen te ontlopen.

Volgens Benink en andere bestuursleden is de Grevelingen ideaal water voor de geoefende zeiler en motorbootvaarder. Bij een windkracht van 4 of 5 ontstaat er behoorlijke golfslag. "Een uitdaging. Een prachtig oefengebied, ook als het weer slecht is, om het varen uit te proberen, om je boot en jezelf als schipper te leren kennen, en je bemanning."

De watersportvereniging zou het mooi vinden als nog meer passanten de haven van Herkingen weten te vinden. Nu varen ze na de sluis vaak direct linksaf naar Bruinisse. Met andere woorden: sla eens rechtsaf naar de overkant van het water…

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding