Jeu de Boules in Ouddorp
Jeu de Boules in Ouddorp Foto: Hans Villerius

Jeu de Boules Ouddorp

Een echte sport, ook voor tachtigers

Wie in Frankrijk op vakantie gaat en meer doet dan alleen op het strand liggen, weet dat veel Fransen, jong en oud, gefascineerd zijn door een spel dat bestaat uit het gooien van ballen die eruitzien als kogels. Het gaat er soms fanatiek aan toe op die dorpspleintjes. Maar aan de Klarebeekweg in Ouddorp is het niet anders. Op een niet eens zo zonnige dinsdagmiddag zijn daar meer dan dertig mensen druk in de weer met jeu-de-boulen. De boules vallen in verscheidene maten van nauwkeurigheid op het fijne grind, liefst zo dicht mogelijk bij het butje.

Dit is Jeu de Boules Ouddorp, een onderdeel van tennisvereniging LTC Ouddorp. De club telt dik zeventig leden, maar iedereen die lid is van de tennisvereniging kan zo meedoen op de Place de Petanque. De place, gelegen in een rustig hoekje achter het clubhuis, telt acht banen.

"Een kleine twintig jaar geleden is het begonnen met één baantje", vertelt Willem van der Linde, coördinator van Jeu de Boules Ouddorp. "Een paar enthousiaste leden van de tennisvereniging kwamen op het idee om jeu de boules toe te voegen. Het was direct een succes. Algauw waren er drie banen. Toen zeven. En een jaar of zes, zeven geleden is er nog een achtste baan bijgekomen. Het is almaar blijven groeien."

Sociaal gebeuren

Volgens Willem van der Linde is de verklaring van het succes eenvoudig. "Je kunt tot op hoge leeftijd jeu-de-boulen. Ouderen die niet meer kunnen tennissen, komen bij ons. Hier blijf je in beweging. Je loopt op een middagje jeu-de-boulen zo vijftig keer heen en weer. Het is een echte sport. Daar komt nog bij dat het gezellig is. Een sociaal gebeuren, waar ook meerdere alleenstaanden op afkomen. Je hoeft niet achter de geraniums te blijven zitten, maar kunt hier twee middagen in de week lekker bezig zijn. In de winter gaan we gewoon door. Dan staan sommigen hier met handschoenen aan te ballen."

In Frankrijk boulen jong en oud, maar in Nederland – in ieder geval Ouddorp – zijn het ouderen die deze sport beoefenen. De jongste is 62, maar er lopen ook tachtigers op de baan. Voor hen zijn er handige hulpmiddelen om de boules en het butje van de baan te halen: een metalen stok met een magneet.

"In de zomer organiseren we altijd het Badgastentoernooi. Dan zien we hier ook jongeren op de baan", zegt Van der Linde. Het toernooi is populair, meestal staan er een kleine veertig koppels op de baan. Door het jaar heen doen de Ouddorpse jeu-de-boulers mee aan de maandelijkse toernooien, meestal een combinatie met eten en drinken, en aan het eilandelijke toernooi. Dan treden ze aan tegen de clubs uit Middelharnis en Melissant.

Tireren

Het spel is niet ingewikkeld. Het is de bedoeling de boules zo dicht mogelijk bij het butje te gooien, en daarbij de tegenstanders dwars te zitten. Dat laatste kan bijvoorbeeld door een vijandelijke bal weg te schieten. Tireren, heet dat. Wie aan het eind de meeste ballen het dichtst bij het butje heeft gegooid, heeft gewonnen. Soms moet de meetlat er aan te pas komen om de afstand tussen bal en butje te bepalen; het verschil met de tegenpartij kan millimeterwerk zijn.

Volgens Van der Linde is zowel techniek als tactiek van belang bij jeu-de-boulen. Wie gevoel voor de bal heeft, tennissers bijvoorbeeld, is in het voordeel. Die weet bijvoorbeeld hoe je met effect moet werpen. Concentratie is heel belangrijk. Maar de hoedanigheid van de baan speelt ook een rol. "Kijk, de baan is nu nat geweest. Dan rolt de bal gemakkelijker. Als de baan droog is, is-ie harder en kan de bal meer springen."

Jeu de Boules in Ouddorp
Jeu de Boules in Ouddorp
Jeu de Boules in Ouddorp
Jeu de Boules in Ouddorp
Jeu de Boules in Ouddorp
Jeu de Boules in Ouddorp
Jeu de Boules in Ouddorp