Afbeelding
Foto:

Tuinmaand juni
Handige tips

Juni is een heerlijke maand voor tuinliefhebbers. Alles groeit, bloeit in de tuin, de vlinders fladderen rond en de vogels vliegen af en aan. De lange dagen zijn niet alleen ideaal om veel werk te verrichten in de tuin, maar ook om lekker te genieten van alle planten en dieren rondom het huis.

Vijver op peil

Op zonnige dagen verdampt er veel vocht uit de vijver. Vul de vijver regelmatig bij om het waterniveau op pijl te houden. Het is voor de vissen en planten fijn als er niet in één keer heel veel water wordt toegevoegd, want dan koelt het vijverwater teveel af.

Buxussen snoeien
In juni mogen de buxussen worden gesnoeid. Dit is een klusje voor op een bewolkte dag, als de zon fel schijnt verbranden de bladeren.

Langste dag
Dinsdag 21 juni is de langste dag van dit jaar. Planten krijgen na deze dag een nieuwe groei-impuls. Het is dus handig om heesters en hagen voor de langste dag terug te snoeien, dan kunnen ze daarna lekker groeien.

Van binnen naar buiten
In de zomer kunnen de kamerplanten even naar buiten. Zet ze in de tuin net voor een regenbui, dan frissen ze lekker op en wordt al het stof van de planten gespoeld. Na zo'n natuurlijke douche zijn de planten nog mooier.

Het perfecte gazon
Deze tijd van het jaar moet er veel gemaaid worden. Als het gras hard groeit kan er het beste twee keer per week gemaaid worden. In droge periodes is het verstandig om niet te kort te maaien. Het grasmaaien kan het beste 's avonds gebeuren. In juni kan het gazon worden opgekalefaterd, als dat nodig is tenminste. Slechte plekken kunnen opnieuw worden ingezaaid. Voor een snel resultaat kunnen er graszoden worden gebruikt.