Kees Grinwis (l.) van Voogd Hoveniers en twee van zijn medewerkers.
Kees Grinwis (l.) van Voogd Hoveniers en twee van zijn medewerkers. Foto: Hans Villerius

Een tuin naar je zin krijgen is één, een tuin zo houden is twee

Wat kun je een berg genoegen beleven aan een mooie tuin bij je huis! Een heerlijk stukje buiten om van te genieten als je even iets anders wilt dan binnenshuis. Wie een tuin heeft die zo optimaal mogelijk aansluit bij je persoonlijke wensen, zal er zo veel mogelijk plezier aan beleven. Een tuin zó naar je zin krijgen is één, zo hóuden is twee. En daar weet Voogd Hoveniers te Ouddorp alles van. Maar ook klanten weten daarover mee te praten, zoals Jasper en Paula van den Dool te Oostvoorne, bij wie we achter het tuinhek mochten kijken.

Tekst en foto's: Hans Villerius

Als we aanbellen en Paula de dubbele deur van de voorentree opendoet, stappen we na een royale hal een even stijl- als sfeervolle woonruimte binnen. Vanuit de woonkamer verschaffen de raampartijen in de achtergevel een prachtige blik op de grote tuin achter de in 2007 opgeleverde woning. Zo'n negen jaar wonen Jasper en Paula er dus en nog elke dag genieten ze ervan, zowel van hun prachtige woning als van de speciale plek die woning en tuin samen vormen.

Middelharnisse architect

De villa is ontworpen door de Middelharnisse architect Jan Robijn, toen nog werkzaam bij Zeelenberg Architectuur te Ouddorp. Aan de wensen van Jasper en Paula - ruimte, rechte lijnen en hoeken - heeft de architect prachtig invulling gegeven en dit heel consequent in het ontwerp doorgevoerd. Zelfs heeft hij de (zicht)lijnen en assen ín de woning doorgetrokken naar de tuin, waarvan hij de basis voor het tuinontwerp ook tekende. Die basis werd nader uitgewerkt door een hoveniersbedrijf, dat de tuin ook aanlegde. Daarna was het de bedoeling dat Jasper en Paula zelf de tuin zouden onderhouden, maar zonder juiste kennis van zaken bleek het niet mee te vallen om de ca. 1.500 vierkante meter lusthof zelf te onderhouden. Toen ze in de nabije omgeving Voogd Hoveniers aan het werk zagen, besloten ze hun tuinwerk aan het Ouddorpse hoveniersbedrijf toe te vertrouwen. En ook daar hebben ze nog geen moment spijt van gehad.

Modern met klassieke allure

Nadat Voogd Hoveniers de tuin van Japser en Paula in onderhoud kreeg, is deze in de loop der jaren ook vernieuwd. Het is een "moderne tuin met klassieke allure", zo omschrijft Kees Grinwis het. De visie van de architect is er nog steeds in terug te vinden. Tegen de woning aan liggen grote terraspartijen. Erachter, als centrale blikvanger een royale zithoek, waarboven vier dakplatanen een natuurlijke overkapping vormen. Eromheen liggen diepe borders met in hoogte oplopende beplanting, die de komende maanden een palet geven van bloei en bloesem met kleurschakeringen tussen wit en paars. Ook de voortuin ziet er voornaam uit, met vakbeplanting rust en evenwicht uitstraalt. "Ik kan soms nog steeds niet geloven dat we hier op zo'n geweldig mooie plek mogen wonen", zegt Paula. "We hebben echt heel veel om tevreden mee te zijn. Het is hier een oase voor ons, een plek om tot rust te komen."

Levende tuin

Wat ook veel rust geeft is het feit dat het tuinonderhoud in goede handen is. Sinds Voogd Hoveniers er iedere maand een keer in werkzaam is, ligt het geheel er gegarandeerd keurig bij. "We hebben afgesproken dat ze 't onderhoud komen doen op een moment dat het voor hen zelf uitkomt", zegt Paula. "Ze kunnen de tuin in wanneer ze willen, ook als we niet thuis zijn. We hebben nergens omkijken naar, ze houden zelf in de gaten wánneer wát gedaan moet worden. Ze denken ook actief mee. Wij willen bijvoorbeeld niet dat er in onze tuin met gif gespoten wordt, maar dat in voorkomend geval ziekten of plagen op biologische wijze worden aangepakt. Dat doen ze dan ook. Of als de witte gevels van ons huis last krijgen van groenaanslag, nemen ze dat meteen mee als ze dezelfde aanslag van de bestrating komen reinigen. Ook de bloemen in de potten op het terras verzorgen ze, op eigen initiatief", vertelt Paula. "En in eerder stadium, toen gedeelten van de tuin vernieuwd werden, luisterden ze heel goed naar onze wensen en maakten ze het precies zoals we 't bedoelden. We wilden graag een levende tuin, waarin voor oog en oor veel te beleven valt: afwisseling in groeihoogte, het hele jaar bloei én vogels die zich erin thuis voelen. Met die wensen zijn ze aan de slag gegaan en het resultaat zien je hier. Zelfs in het blad van bomen en struiken zit verschil in kleur groen! We vinden het fantastisch!"

Zoals gezegd: een tuin zo naar je zin krijgen is één, een tuin zo houden is twee. En voor beide geldt dat Jasper en Paula dit hélemaal voor elkaar hebben!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding