Afbeelding
Foto: Martijn de Bonte

Cactusliefhebbers zetten kasdeur open

"Wat is er leuk aan tennis, voetbal of zwemmen?" Dat geeft Leen Stolk als antwoord op de vraag wat er leuk is aan de cactushobby. "Dat is verschrikkelijk persoonlijk, maar ik kan me in het oneindige blijven verwonderen over deze planten."

"Je moet jezelf kunnen verplaatsen in de planten," zegt zijn zoon Marcel Stolk. Hij heeft net als zijn vader een flinke kas in de tuin staan, boordevol met cactussen. "Je moet de omstandigheden waaronder ze bijvoorbeeld in de woestijn leven zo goed mogelijk nabootsen. Dat valt niet mee met de Nederlandse weersomstandigheden." Om het klimaat te beheersen staat er in de kas een cv-installatie, ventilatoren en is er een systeem waardoor de ramen automatisch open en dicht gaan.

Reizen naar Mexico

Het houden van cactussen is een hobby die een lange adem vergt. Bij sommige soorten duurt het wel veertig jaar voor ze gaan bloeien. Leen: "Als ze dan bloeien is dat echt een hoogtepunt." Marcel heeft verschillende reizen gemaakt naar gebieden waar cactussen in de natuur groeien. Op zijn t-shirt staan een afbeelding van Mexico, een land waar hij meerdere keren is geweest met andere liefhebbers. "Daar heb je veel aan voor je hobby." Zijn vader heeft nog nooit een 'cactusreis' gemaakt. Zoon Marcel: "Dat vind ik een gemiste kans…"

Er zijn op het eiland slechts een handvol cactusliefhebbers. Marcel, die nu 36 jaar is, was tot voor kort het jongste lid van de landelijke bond voor liefhebbers van cactussen. Het is dus een zeldzame lieghebberij. Veel mensen vinden het een aparte hobby. Een veelgehoorde reactie is: "Leuk, die hoef je geen water te geven." Dat is een mythe volgens de cactuskenners. "Ze hebben maar weinig water nodig, maar zonder water groeien ze niet."

Biologische klok

Over de cactussen raken de vader en zoon uit Melissant niet snel uitgepraat. Ze vertellen enthousiast over soorten die op steile hellingen leven, die groeien met de kop naar beneden. Als je die in een platte bak zet steken ze letterlijk de kop in het zand. Om dat te voorkomen worden ze in een zwevend pot gehouden. "Je moet een beetje innovatief zijn." Er zijn soorten met wortels van 15 meter diep, die leven in gebieden waar het vocht zo diep in de grond zit. Cactussen die afkomstig zijn van het zuidelijk halfrond bloeien in Nederland in het najaar en de winter, volgens hun biologische klok is het dan voorjaar en zomer. "Dat gaat er nooit meer uit."

Bijzonderheden

In de kas wijzen ze bijzonderheden aan. Een plantje van maar twee centimeter blijkt al zo'n twintig jaar oud te zijn. Een andere cactus bloeit alleen in het donker. Er zijn ook soorten die zaden hebben zo groot als koffiebonen, als de zaden rijp zijn worden ze weggeschoten. "Dan kan best zeer doen," zegt Leen nuchter. Soms gaan er weleens planten dood. Toen Marcel net met de hobby begon kon hij daar weleens kwaad om worden. Zijn vader: "Als je daar niet tegen kan moet je stenen gaan verzamelen..."

Kader: Zelf cactussen houden
Het belangrijkste voor cactussen is zonlicht, zet ze daarom op het zuiden. Voor een goede groei is een rustperiode noodzakelijk. Zet de cactussen daarom in de wintermaanden op een donkere, koele plek. Bijvoorbeeld op zolder, of in de kelder. Cactussen hebben net als alle planten water nodig. Niet iedere week een flinke slok zoals kamerplanten, maar af en toe een kleine hoeveelheid. De kenners adviseren verder om te starten met makkelijke soorten, die zijn te vinden in het tuincentrum.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding