Afbeelding
Foto: Jan Baks

Plantenonderzoek op het eiland

De plantenwerkgroep van de NLGO is al jaren actief op diverse plaatsen op Goeree-Overflakkee. Maandag is de vaste dag en start de werkgroep om 19.00 uur. De locatie wordt per keer vastgesteld en leden en niet leden zijn van harte welkom om deel te nemen. Soms inventariseren de plantenliefhebbers een gebied omdat het een interessant perceel is, maar vaak ook worden de planten bestudeerd in een natuurgebied van Zuidhollands Landschap of Natuurmonumenten. Een keer mee op pad? Aanmelden kan via de website www.nlgo.nl. Vervolgens wordt u op een maillijst geplaatst en kunt u beslissen of u deelneemt op maandagavond.

De gegevens van de inventarisaties worden altijd doorgestuurd naar Floristisch Onderzoek Nederland (Floron). Dit komt dan in een landelijke database.
Bij een wijziging van een bestemmingsplan is het handig om te weten of er bepaalde beschermde soorten voorkomen in een bepaald gebied. Vorig jaar zijn er zes verschillende gebieden gedeeltelijk geïnventariseerd. Dat zijn onder andere het Noordereiland, het gebied rondom de haven van Stellendam, De Punt en de Zuiddijk bij Ouddorp.

Het leuke aan inventariseren is dat men allerlei interessante planten kan tegen komen, soms zelfs beschermde soorten. Deze worden dan geteld en de exacte vindplaats wordt vastgesteld. Zo vonden leden van de plantenwerkgroep in het bos bij Melissant 130 breedbladige wespenorchissen. Buitendijks bij Battenoord vonden ze de moeraswespenorchis, rietorchis en tal van andere soorten. Maar het hoeven natuurlijk helemaal geen zeldzame soorten te zijn om van de planten te genieten. Gewone soorten kunnen ook bijzonder mooi zijn en elke soort heeft zijn eigen ecologie.

Tekst: Krijn en Clarie Tanis, foto's: Jan Baks

De moeraswespenorchis.