Ze neemt nog even de tijd om haar man te omhelzen…

We zijn altijd heel blij als tevreden koppels bij ons terugkomen voor de begeleiding van een nieuwe zwangerschap; een teken dat de zorg naar wens was. Voor het koppel is het daarnaast extra bijzonder als dezelfde verloskundige nogmaals bij de geboorte van een nieuw gezinslid aanwezig mag zijn.

Als het 4e kindje van Suzanne en Jaap zich aankondigt, ga ik heel graag naar hen toe, aangezien ik ook aanwezig was bij de geboorte van de vorige 3. De weeën zijn spontaan op gang gekomen en hoewel Suzanne het weer erg spannend vindt, is ze toch blij dat het eindelijk begonnen is. Als we besluiten haar vliezen te breken om het proces wat te bevorderen, neemt ze nog even de tijd om Jaap te omhelzen en te luisteren naar zijn bemoedigende en lieve woorden. Na het breken van de vliezen worden de weeën sterker en gaat Suzanne in bad. Dit beviel tijdens de geboorte van haar 3e kindje ook erg goed. Als ik haar vertel dat ze al 8 cm ontsluiting heeft komt er een gelukkige glimlach op haar gezicht.

Niet veel later heeft ze volledige ontsluiting en pakt ze mijn hand en de hand van Jaap vast om rustig te beginnen met mee duwen wanneer ze de persdrang voelt toenemen. Ondertussen maakt de kraamverzorgster achter mij foto's die we later in het kraambed zullen bewonderen. Suzanne voelt dat het hoofdje dichterbij komt en laat onze handen los om haar kindje vast te houden. Ik voel heel even met haar mee, maar laat het dan aan haar over. Suzanne begeleidt haar kindje zelf bij het geboren worden en door een onderwaterlicht in het bad hebben we prachtig zicht op wat er gebeurt. Er wordt een flinke jongen geboren die wat verbaasd om zich heen kijkt als Suzanne hem nog even onder water houdt. Dan brengt ze hem naar haar borst en kijkt ze ons volkomen gelukkig en voldaan aan.