Afbeelding
Foto:

Maak kennis met de zwemvijver

Een zwembad dat ook in de winter een genot is om naar te kijken. Een zwembad zonder chemicaliën. En een zwembad dat goedkoop is in onderhoud. Het antwoord is de zwemvijver, een natuurlijk zwembad. Met de zomer voor de deur is het de hoogste tijd om meer te weten te komen over de vijver en zwembad ineen.

Het grote verschil tussen een zwembad en een zwemvijver is het filtersysteem. Een zwembad wordt schoongehouden met een filterinstallatie en chemische middelen. Een zwemvijver wordt gezuiverd met een natuurlijk filtersysteem. Daarvoor zijn er twee verschillende opties: een zandfilter en een heliophytenfilter. Bij de laatste methode zorgt een combinatie van lavastenen en waterplanten voor mooi helder water. De planten met een zuiverende werking zijn onder andere: kalmoes, kattenstaart, gele lis en watermunt.

Om te kunnen zwemmen is het van belang dat een zwemvijver groot en diep genoeg is. Een zwemvijver kan net als een gewone vijver worden gemaakt met rubberfolie, een kunststof vorm of beton. Vanwege de afmetingen en de speciale techniek is het verstandig om de zwemvijver aan te laten leggen door een gespecialiseerd bedrijf.

Een belangrijke vraag is of er vissen in de zwemvijver komen. Voor veel mensen is het een raar idee om tussen de vissen te zwemmen. Aan de andere kant vinden de meeste mensen het wel heel normaal om een duik te nemen in de Noordzee, Grevelingen of het Haringvliet. Daar zitten ook volop vissen en andere dieren. Vissen voelen zich prima thuis in een zwemvijver, doordat het water biologisch wordt gefilterd is het geschikt voor bijvoorbeeld koikarpers. En het zorgt voor leven in de brouwerij, ook als het geen weer is om te zwemmen…