Kreeft uit de Grevelingen

Wat is er mooier dan een knul van 9 jaar die per ongeluk een kreeft vangt met z'n zelf geïmproviseerde hengel. Om krabben te vangen had hij een stuk spek met een wasknijper aan een touwtje gedaan. Natuurlijk weet ik dat het niet mag, maar toen de jongen op die manier een kreeft boven water haalde heb ik 'm met veel plezier kosteloos klaargemaakt. Samen met zijn ouders heeft hij ervan gesmuld.

Het kreeftenseizoen is op 31 maart met veel tamtam geopend, zoals gebruikelijk in het mooie en pittoreske Zierikzee. Vooral in de Grevelingen wordt tegenwoordig veel kreeft aangetroffen. Officieel start het kreeftenseizoen op 1 april, maar de kreeften komen pas uit hun schuilplaatsen tevoorschijn als de temperatuur boven de 10 graden Celsius komt. Dus als je een koud voorjaar hebt, komt de aanvoer moeizaam op gang. Vissers hebben een erecode, dat ze vrouwtjes die eieren dragen weer terug zetten.Een vrouwtje kan duizenden eitjes met zich meedragen. Wat veel mensen niet weten is dat de kreeft die in de Grevelingen leeft wel 70 jaar oud kan worden.

Bij Werelds serveren we mooie jonge kreeften. Binnenkort komt het vissersschip OD16 weer een paar keer per week langs de steiger om heerlijke verse kreeften af te leveren. Zo vanuit de Grevelingen, via de grill, op je bord! Verser kan niet...

P.s. Donderdag 19 mei hebben we de eerste Kreeftenavond bij Werelds aan het Strand. Ik zou zeggen: reserveer op tijd!