Afbeelding
Foto: Hans Villerius

De kunst van het inkopen

Goed inkopen is een kunst. Het draait allemaal om de juiste prijs-kwaliteitsverhouding. Twee specialisten vertellen over de kneepjes van het vak. "Je kunt het niet uit een boek leren. Je moet snel beslissen en ook durven een gokje te wagen."

Hans Hameeteman van Visspecialist Hameeteman

Alleen verse vis van de hoogste kwaliteit

Hans Hameeteman van Visspecialist Hameeteman in Ouddorp gaat elke vrijdagochtend naar de visafslag in Stellendam. Hier koopt hij 90 procent van zijn verse vis in. "Stellendam is de hoofdzaak", zegt hij. "De overige tien procent komt van andere afslagen, zoals Scheveningen en Vlissingen. Denk aan roodbaars, schelvis en heilbot. Op de visafslag in Stellendam koop ik bijvoorbeeld kabeljauw, gong, schol, schar, poon, zeebaars, krab en – de laatste jaren steeds meer – inktvis."

De afslag in Stellendam is alleen op vrijdagochtend in bedrijf. Dan voeren de vissersschepen hun vangst aan. "Het is een mooi wereldje", vindt Hans, die er vijfendertig jaar over de vloer komt en voordat het veilen van start gaat altijd eerst een rondje langs de aangevoerde vis maakt. "Het heeft iets bijzonders. We mogen er trots op zijn dat Goeree-Overflakkee zo'n visafslag heeft."

Waar het Hans Hameeteman in de eerste plaats om gaat, is dat Visspecialist Hameeteman het beste stukje vis tegen een zo goed mogelijke prijs kan aanbieden. "Het is belangrijk dat we dicht bij de afslag zitten. Verser kan het niet. Onze klanten zijn daar blij mee. Niet voor niets komen ze zelfs vanuit Limburg en Brabant naar onze zaak om voor de hele familie of voor de buurt vis te kopen. Op vrijdag staan ze in de winkel met de vraag 'Zijn ze al binnen?'"

Het veilen gebeurt met behulp van een klok. "Je moet op het juiste moment op de knop drukken." Het juiste moment, legt Hameeteman uit, is de balans tussen prijs en hoeveelheid. "Je moet ervoor zorgen dat je niet te weinig hebt én de vis niet te duur is. Hoe je dat moment bepaalt? Dat moet je aanvoelen, je kunt het niet uit een boek leren. Je moet snel beslissen en ook durven een gokje te wagen. De kabeljauw was pas goedkoop. Toen heb ik groot ingekocht, in de verwachting dat je het ook weet te verkopen. Nou, dat is aardig gelukt."

Vis moet vers zijn én van hoge kwaliteit. Dat staat voor Hameeteman voorop. "Wij verkopen alleen de beste kwaliteit. Dat bevordert de doorloopsnelheid en dus de versheid. Het nadeel is dat we bepaalde soorten vis soms op donderdag niet meer hebben."

Fabian Oostvogels van de Bloemensuper

Dag en nacht op zoek naar de beste prijs

Eigenlijk is Fabian Oostvogels dag en nacht bezig met de in- en verkoop van bloemen en planten. De eigenaar van de Bloemensuper in Ouddorp (en vanaf juni ook in Scharendijke) gaat al om vier uur 's ochtends naar de veiling in Naaldwijk. "De veiling begint altijd om zes uur, maar ik wil de handel van tevoren even doorlopen, want je hebt iedere dag maar een paar kansen om te kopen. In het voorjaar duurt het veilen soms wel tot elf uur."

Oostvogels ging als klein jongetje al mee naar de veiling. "Ik heb alles in de praktijk geleerd. Na een paar keer mocht ik zelf kopen. Ik weet nog dat ik bij het eerste koopje ooit heel zenuwachtig was en dat ik er een paar centen naast zat. De adrenaline gierde door mijn lichaam heen. Het smaakte naar meer…", zegt de ondernemer die in 2014 voor zichzelf begon.

"Alles begint bij de inkoop, want daar wordt de verkoopprijs bepaald. Steeds bedenk je: kan ik dit voor mijn prijs verkopen? Of wil ik dit ondanks de hoge prijs toch meepakken en dan maar minder of geen winst behalen, in de hoop dat de marge op andere bloemen en planten hoger is? Ik probeer er echt daghandel van te maken. Wat ik vandaag koop wil ik overmorgen al zo goed als kwijt zijn. Dit resulteert in een lage prijs. Mijn opa zei altijd: Liever een snelle gulden dan een langzame rijksdaalder. Ik richt me qua inkoop op alle klanten. Zo kun je met een boeketje van 5 euro weggaan, maar hebben we ook duurder aanbod. Dat vind ik belangrijk, want ik voorzie graag iedereen van bloemen en planten. Dat betekent ook dat je op de veiling gefocust bent op een scherpe inkoop."

Op de veiling gaat de wijzer niet omhoog, maar omlaag. Een inkoper als Fabian Oostvogels is alert op de codes die informatie over de bloemen en de verpakking geven. "Het is vrij intensief omdat je tien klokken met aparte productgroepen tegelijk in de gaten moet houden. De veiling heeft een compleet aanbod. Hier koop je het hele assortiment op één plaats. Ik ga nagenoeg elke dag, want dan heb je altijd verse bloemen en planten. Bovendien moet je je klanten een constant variërend assortiment bieden en heb je ook nog te maken met trends en jaargetijden, om nog maar te zwijgen over feestdagen, die de prijs flink kunnen opdrijven."

Tekst: Kees van Rixoort, foto's: Hans Villerius

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding