Afbeelding
Foto: Jan Baks

Het jaar van de Kievit!

Vanaf half februari horen we de onmiskenbare roep van de Kievit. Een langgerekte roep, daarna 2 keer iets wat op z'n naam lijkt en dan nog een keer de langgerekte roep: kluukuwie kwie kwie kluukuwie. De mannen zijn druk in de weer om met duikelende baltsvluchten de vrouwtjes te imponeren. Loopings en vrije vallen, het lijkt wel een stuntteam van de luchtmacht. Als de heren op de grond zitten, lopen ze parmantig rond met hun prachtige kuif en proberen een wijfje te verleiden om naar hun nestholletje te komen. Rond half maart wordt er in een klein kommetje 4 eieren gelegd die zo'n 25 dagen later uitkomen.

Althans, dat hopen we, want langdurige tellingen wijzen uit dat de stand van de Kievit ieder jaar, ondanks bescherming door vogelwerkgroepen en aangepast maaibeheer van diverse boeren, met 5 procent achteruit gaat. Vandaar dat Stichting Vogelonderzoek Nederland (SOVON), 2016 heeft uitgeroepen als het jaar van de Kievit. Dit jaar zal er extra gelet worden op de broedende Kievit en onderzocht worden waardoor de stand achteruit gaat.

Wilt u zelf deze schitterende vogel met z'n donzige jongen zien, ga dan eens kijken in het Volgerland bij Ouddorp, de buitengebieden van het Haringvliet, de Slikken of in de polder Oude Oostdijk. De NLGO( Natuur en Landschapsbescherming Goeree-Overflakkee) doet ieder jaar tellingen van de broedvogels op ons eiland.

Tekst Frans Lokker, foto: Jan Baks