Afbeelding
Foto: Danielle Zwitser

Liever sporten dan tv kijken

"Honkbal is leuker dat voetbal," zegt Mick Vos vol overtuiging. "Bij voetbal moet je continu achter de bal aanrennen." De 14-jarige Oude-Tongenaar combineert zijn middelbare school met honkballen op het hoogste niveau. "Een bal keihard wegslaan geeft een heerlijk gevoel."

Honkbal is een stuk ingewikkelder dan het op het eerste gezicht lijkt. Als Mick uitleg geeft over de sport strooit hij met Engelse termen, zoals een catcher, homerun, inning en pitcher. "Het leuke van honkbal is dat iedere partij bestaat uit twee verschillende onderdelen. Je staat in het veld om te proberen de bal die de tegenstander slaat zo snel mogelijk te pakken en door te gooien naar de juiste plek, of je bent aan slag en mag de bal zo ver en hard mogelijk wegslaan. Het is eigenlijk een individualistische teamsport."

Sportklas
In de klas van Mick zitten: synchroonzwemmers, waterpoloërs, tennissers, voetballers, handballers en een tafeltennisser. De honkballer zit in de derde klas van de havo op een Rotterdamse middelbare school voor topsporters. Hij legt uit dat het rooster zoveel mogelijk wordt aangepast op de trainingen, de lessen die hij mist moet hij zelfstandig inhalen. "Mick moet er hard voor werken," zegt zijn vader Mike. "Iedere schooldag stapt hij om zeven uur op de bus en meestal is hij pas rond zeven uur weer thuis."

The Islanders
In Oude-Tonge zit de enige honkbalvereniging van Goeree-Overflakkee. Bij de Islanders wordt er door kinderen en volwassenen gespeeld op verschillende niveaus. Mick heeft er altijd met plezier gespeeld, maar toe hij werd gescout als honkbaltalent is hij overgestapt naar de Unicorns in Rotterdam. Daar traint hij vier middagen per week en voor die club speelt hij op zaterdag zijn wedstrijden. Mick kan het goed vinden met de andere spelers in zijn team. "Ik ga er vijf dagen in de week mee om, eigenlijk zijn het gewoon vrienden."

Een honkbaltraining begint met een warming-up, daarna wordt er warm gegooid en vervolgens wordt er geoefend met spelsituaties. Soms bestaat de training uit het bespreken en analyseren van wedstrijden, dat is niet Mick zijn favoriete bezigheid. "Het liefst ben ik lekker bezig." Zijn vader legt uit dat honkbal een goede sport is voor de jeugd. "Het stimuleert de motoriek, zo moet je met de ene hand vangen en met de andere hand gooien. En je doet veel fysieke training om sterker te worden.

Speciale trucs
Bij honkbal gooit de pitcher van de ene partij de bal naar de slagman van de tegenstander. Die wil de bal zo ver mogelijk wegslaan, om punten te scoren. Om dat te voorkomen heeft de pitcher allerlei trucs in huis. Bijvoorbeeld door de bal expres met een draaiend effect te werpen, of door zo hard te gooien dat er voor de slagman amper tijd is om de bal goed te raken. Het is een voorbeeld waaruit blijkt dat er bij honkbal meer komt kijken dan veel mensen denken. Meer weten over honkbal, of zelf potje spelen? Neem eens een kijkje bij honkbalclub The Islanders in Oude-Tonge, of bij een club buiten het eiland. Bij the Islanders wordt één keer per jaar een schoolhonkbaltoernooi georganiseerd. Dan nemen teams van verschillende basisscholen het tegen elkaar op."

Jong Oranje
Mick kijkt niet graag televisie. Hij gaat liever sporten. "Het is gewoon lekker om in beweging te zijn, het is gezond en ik ben graag buiten." Eerder combineerde hij voetbal en honkbal. Dan kleedde hij na de voetbalwedstrijd snel om en ging vanaf het voetbalveld direct door naar de honkbal. Op een gegeven moment moest hij wel kiezen. Het is honkbal geworden…

Zijn droom? "Dit jaar hoop ik mijn debuut te maken bij Jong Oranje. En in de toekomst wil ik graag voor een Amerikaanse club spelen. Daar heb je de beste honkbalclubs van de hele wereld."

Tekst: Martijn de Bonte, foto: Danielle Zwitser

Afbeelding