Chris en Gabriëlle Mierop.
Chris en Gabriëlle Mierop. Foto: Hans Villerius

Nieuwe eetgelegenheid in Ouddorps centrum: Eterij De Ring

Tekst en foto's: Hans Villerius

In de horecawereld op de kop van het eiland zijn Chris (39) en Gabriëlle (29) Mierop geen onbekende. Op Port Zélande hadden ze 'De Friterie'. Overal vandaan kwamen klanten speciaal hierheen vanwege de superlekkere friet die ze hier bakten. "Alleen in de wintermaanden, als 't kouder is en waait, dan kwamen 'ze' niet zo. Maar anders rijden klanten er gerust kílometers voor, om ónze friet te eten!", vertelt Gabriëlle. Wat het geheim daarachter is? "Wij hebben onze aardappelen hiervandaan, uit Ouddorp, van Westhoeve Potatoes. En daar gaat niet boven. Maar álles wat je bij ons eet, komt zo veel mogelijk uit de eigen omgeving, dus vers, én in eigen keuken gemaakt! Saté, salades, pindasaus, het is gewoon niet 'standaard' zoals wij 't bereiden en opdienen. En daarmee onderscheiden wij ons bewust. We zijn geen cafetaria, ook geen restaurant, het is meer een restaria, met ook plate menu's, maaltijdsalades, verse broodjes, harde broodjes, enz. Ook zijn we bezig om hier bier en wijn te mogen schenken. Meer alcoholische dranken doen we niet, want we zijn geen kroeg."

Maar omdat op Port Zélande 's winters de klandizie best mager was, gingen de gedachten van Chris en Gabriëlle meer en meer uit naar een uitspanning 'op durp', dus in Ouddorp zelf. Via hun aardappelleverancier hoorden ze dat het pand Hoenderdijk 17 leeg kwam omdat het nostalgische snoepwinkeltje 't Klein Geluk ermee stopte. Dat was voor Chris en Gabriëlle het moment om de stap te zetten: afscheid nemen van de omgeving Port Zélande en aan de gezellige ring rond de dorpskerk iets nieuws opbouwen.
Daar leende het voormalige snoepwinkeltje zich uitstekend voor. Het werd helemaal binnenstebuiten gekeerd. Een grootschalige verbouwing en uitbreiding vanbinnen zorgde voor een metamorfose. Met een sfeer waarin nostalgie, stoere robuustheid en de strakheid van een industriële look hand in hand gaan, werd er een knusse maar royale bestel- en eetruimte gerealiseerd. Daarbij mag best hardop worden gezegd dat Chris een heleboel, zo niet 't meeste, zelf heeft gedaan. Achter is een terras gemaakt waar buiten beschut kan worden genoten van een lekkere hap uit eigen streek, maar ook aan de straatzijde is er de mogelijkheid om een terrasje te organiseren. En in de voorgevel komt een verkoopluik, lekker makkelijk voor wie iets bestellen wil zonder naar binnen te hoeven. Óf om een speciaal softijs te bestellen, waarmee je ook ijstaarten kunt maken. Binnen bepalen de stoere houten elementen, zoals de bekleding van de balie en de lambrisering langs één van de muren het sfeervolle beeld, samen met de muren waarin op enkele plekken het pleisterwerk is weg gebikt zodat daar de metselsteen tevoorschijn komt. Ook sieren op twee plekken grote sepiakleurige foto's van het Ouddorpse centrum uit ver vervlogen tijden het interieur.

Klanten kunnen binnen aan de balie hun bestelling doen, vervolgens een leuk plekje uitzoeken en het eten op tafel bezorgd krijgen. Naast het vaste assortiment staan er speciale, seizoengebonden gerechten op de menukaart. "Je kunt bijvoorbeeld wel het hele jaar door vis aanbieden", legt Gabriëlle uit, "maar als het niet het juiste seizoen is, is de kwaliteit minder en dan hebben wij 't niet op de kaart staan. Daarop hebben we alleen dingen waar we vierkant achter kunnen staan, anders doen we 't niet!"
"Kinderfeestjes gaan we ook doen", gaat ze verder, "en dat doen we ook anders dan anders. De kinderen mogen dan gewoon van tafel eten. Ze krijgen geen bord, maar alles gaat zo op tafel: de friet, de sauzen, 't maakt niet uit wat, ze mogen lekker op tafel kliederen. Natuurlijk gaat daar wel eerst een speciaal soort tafelpapier over, vetvrij, want het moet wel hygiënisch blijven. Maar wat is er nu mooier dan zó te mogen eten op je feestje!"

Maar ook: wat is er leuker dan gebruik te maken van de speciale openingsactie die Chris en Gabriëlle houden... Want bij het tonen van dit artikel kunt u aan de balie gratis twee puntzakken patat met mayonaise krijgen óf gratis voor twee personen patat mee naar huis nemen!
De openingstijden zijn: maandag t/m zaterdag van 10.00-21.00 uur, alleen op dinsdag gaat de deur om 8.30 uur al open. 's Zondags gesloten. Telefonisch is Eterij De Ring bereikbaar via nummer 0187 665784.

Afbeelding
Afbeelding