Afbeelding
Foto: Martijn de Bonte

Hightech schatzoeken

Wie denkt dat schatzoeken alleen op de bodem van de oceaan gebeurt vergist zich. Ook op Goeree-Overflakkee wordt heel wat afgezocht. Gewapend met gps-coördinaten en een gezond verstand gaan hobbyisten op zoek naar verborgen 'schatten'. Welkom in de wereld van geocaching.

'AY: ubbt ra qebbt', met die code begint mijn eerste geocache-avontuur. Ernaast staan aanwijzingen om de code te ontrafelen. Na wat gepuzzel blijkt de hint 'NL: Hoog en droog' te betekenen. De locatie van de schat is aangegeven met coördinaten, die wijzen naar de schaatsbaan in Middelharnis. Tijd om op pad te gaan. Met mijn smartphone op zak stap ik op de fiets, op zoek naar de schat.

Bij de schaatsbaan aangekomen geeft de app aan wat de locatie ongeveer is van de schat, rondom dat punt moet ik gaan zoeken. Met de hint 'hoog en droog' in mijn achterhoofd kijk ik in de bomen en bij de lichtmasten. Daar zie ik niks opvallends. Dus speur ik verder bij het clubhuis van de ijsbaan. Een groepje ganzen is niet gediend van mijn aanwezigheid. Luid sissend en gakkend doen ze hun uiterste best om me weg te jagen.

Als ik een touwtje zie bungelen, denk ik: "Bingo". Helaas, het is geen aanwijzing om de cache te vinden. Een opvallende afvoerbuis lijkt mij ook een logische plek om een koker te verstoppen, helaas, ook dat idee lijkt niet te kloppen. Met de moed der wanhoop, kijk ik weer op mijn telefoon om te checken of ik wel op de juiste locatie sta.

Op dat moment komt er een jongen aangelopen die vraagt wat ik aan het doen ben. Ik leg uit dat ik op zoek ben naar een schat die iemand heeft verstopt. "Je bedoelt een kokertje?" vraagt hij. Inderdaad, daar ben ik naar op zoek. Hij vertelt enthousiast dat er regelmatig mensen aan het zoeken zijn bij de ijsbaan. "Maar ik weet waar die ligt. Zal ik het laten zien?" Eigenlijk wil de koker zelf vinden, maar goed, met hulp een schat vinden is altijd nog beter dan helemaal geen schat vinden. De jongen loopt triomfantelijk naar de juiste plek en haalt een klein kokertje tevoorschijn, verstopt op een plek waar ik 'm niet zo snel had gezocht. Mijn eerste geocache is een feit, in de app mag ik een smiley aanvinken. Op naar de volgende…

In de koker zit een rol papier waarop je je (schuil)naam en de datum en tijdstip waarop je de cache hebt gevonden kan vermelden. Daaruit blijkt dat er al tientallen mensen succesvol hebben gezocht naar de schat bij de ijsbaan. Er zijn ook grotere kokers waarin zaken zitten die je mag ruilen voor iets wat je zelf meebrengt. Dat komt in de buurt van een echte schat!

De schatten, in vaktaal, de caches zijn niet altijd eenvoudig om te vinden. Zo zijn er multicaches, waarbij er op de eerste locatie een hint ligt om de volgende locatie te vinden, pas aan het einde van de route ligt de cache verborgen. Voor andere caches moet er flink worden gepuzzeld. Daarbij worden de coördinaten pas vrijgegeven na het oplossen van een raadsel. Onderschat dit niet. Er zijn makers die het een eer vinden als het vrijwel niemand lukt om hun cache te vinden. Er zijn ook caches, die alleen bereikbaar zijn met een bootje, of die bovenop een berg verstopt zijn. Het schatzoeken is zeker niet altijd kinderspel…

Het geocaching brengt je op plaatsen waar je anders nooit komt en zorgt ervoor dat je met andere ogen naar de omgeving gaat kijken. Overal kan er een schat verborgen liggen. In Nederland liggen er meer dan 10.000… Zelf aan de slag? Het schatzoeken begint op www.geocaching.com.

Afbeelding