Afbeelding
Foto:

Maakt de digitale belastingdienst de adviseur overbodig?

De Belastingdienst maakt reclame voor de vooraf ingevulde aangifte en digitale communicatie. Dit lijkt handig, maar is dat ook zo? De Belastingdienst gaat ervan uit dat iedere burger beschikt over moderne digitale communicatiemiddelen. De praktijk wijst uit dat dit nog lang niet het geval is.

Zo staat onze telefoon roodgloeiend als de Belastingdienst aankondigt dat de post voortaan alleen nog maar digitaal beschikbaar is. Als belastingadviseurs zitten wij hier bovenop en wij stellen de cliënten dan ook gerust. Via onze kanalen kunnen wij de informatie voor onze cliënten verzamelen en de informatievoorziening via onze software is steeds in ontwikkeling. Ontzorgen in de digitale wereld, dat is een nieuwe taak waar de burgers om schreeuwen en die hier voor de belastingadviseurs ligt.

Het programma van de Belastingdienst geeft niet aan of u recht heeft op zorgtoeslag. Zorgtoeslag moet u tijdig aanvragen. De termijn voor het aanvragen van zorgtoeslag 2015 verloopt op 1 september 2016! Na die datum kunt u alleen nog zorgtoeslag aanvragen als u uitstel heeft gekregen voor het indienen van uw aangifte. Omdat de Belastingdienst u niet op uw recht wijst, is de kans groot dat u deze toeslag niet ontvangt, terwijl u er wel recht op heeft. Een belastingadviseur controleert uw recht op zorgtoeslag wél!

Het programma van de Belastingdienst kan de aangifte van een ondernemer niet koppelen aan de partner. Dit geeft problemen bij het optimaliseren van de aangifte en het berekenen van drempels en heffingskortingen. De professionele software van de belastingadviseur koppelt deze aangiften wel. Alle door de Belastingdienst ingevulde gegevens moet u zelf goed controleren. De Belastingdienst gaat ervan uit dat de aangifte die u instuurt correct is. Als de vergissing van de Belastingdienst in uw voordeel uitpakt, kunt u toch maar beter zelf de juiste gegevens invullen. Anders zou u namelijk bij een controle alsnog meer belasting moeten betalen.

De Belastingdienst voert geen aftrekposten voor u op. Voorbeelden hiervan zijn betaalde alimentatie, lijfrentepremie, giften, ziektekosten, scholingskosten, enzovoort. Als u het afgelopen jaar bent verhuisd, getrouwd, gaan samenwonen, of juist uit elkaar bent gegaan, kijk dan of de Belastingdienst uw situatie wel correct weergeeft op de juiste datum. De regels voor fiscaal partnerschap staan vast, dit is geen vrijwillige keuze meer.

De ingevulde WOZ-waarde van uw woning moet overeenkomen met de beschikking door de gemeente. Als u bezwaar hebt gemaakt en er is nog geen uitspraak, vult u de waarde op de gemeentelijke beschikking in. Zodra u gecorrigeerde waarde ontvangt, kunt u een gecorrigeerde aangifte indienen. Overigens wordt voor de aangifte over het jaar 2015 de peildatum per 1 januari 2014 gehanteerd.

De inkomsten worden niet altijd op de juiste manier door de Belastingdienst ingevuld. Deze gegevens dient u goed te controleren. Let extra goed op als u in het afgelopen jaar via verschillende werkgevers of uitkeringsinstanties geld hebt verdiend. Als u meerdere bronnen van inkomsten hebt, moeten de gegevens voor alle werkgevers kloppen. Slechts één van de werkgevers mag de loonheffingskorting toepassen. Een belastingadviseur zal dit voor u controleren, zodat voorkomen wordt dat u achteraf teveel belasting moet bij betalen.

Kortom, een belastingadviseur kan niet vervangen worden door de vooraf ingevulde aangifte van de Belastingdienst. De belastingadviseur kent uw persoonlijke situatie, zal doorvragen over uw aftrekposten, wijst u op rechten op toeslagen en kortingen en controleert uw gegevens aan de hand van uw jaaropgaven. Omdat de belastingadviseur u kent, kan hij of zij u voorzien van persoonlijk advies. En dát kunt u niet downloaden bij de Belastingdienst.

Drs. Anita Viergever MB RB, WEA Deltaland Accountants en Adviseurs

Afbeelding