Afbeelding
Foto:

Geboren op mama's verjaardag!

Als collega van Nanda werk ik heel nauw samen met haar. We vinden het belangrijk dat mensen een vertrouwd gezicht zien, dus als we 'dubbel staan' bellen we elkaar. Het komt daarom regelmatig voor dat we beiden aan het werk zijn. Zo ook vandaag. De ochtend na mijn vrije dag kijk ik eerst op mijn telefoon om te zien of er vannacht iemand is bevallen. Ik heb een appje van Nanda: Dorien heeft sinds vannacht spontaan gebroken vliezen. Leuk, misschien doe ik vandaag wel een bevalling. Maar eerst begin ik met het spreekuur. Nanda draagt daarna de dienst over, bij Dorien is alles nog rustig. Jammer, hopelijk zal ze wel weer thuis kunnen bevallen. Dat ging de eerste keer ook goed.

Een belangrijk onderdeel van ons vak is het wachten, afwachten wat de natuur zal doen. Ondertussen gaat Nanda naar het mamacafe. Een leuke ontmoetingsplek waar vrouwen ervaringen uitwisselen en een spreker komt vertellen over een bepaald onderwerp. Na mijn spreekuur ga ik bij Dorien langs. Het rommelt wel, maar zet nog niet door. 's Middags spreek ik nog een aantal zwangeren en voor de avond ga ik weer terug naar Dorien. De bevalling lijkt nu toch door te zetten. Ik eet snel nog even wat en als ik terugkom zucht Dorien met hulp van Erwin pittige weeën weg. Yes, het echte werk is begonnen!

De open haard wordt door Erwin goed warm gestookt, zodat het kindje straks in een warme omgeving terecht komt. Ik zet mijn spullen klaar en bel de kraamzorg. Niet veel later krijgt Dorien persdrang. Even wachten nog, want het kindje moet nog wat dieper zakken. Ineens zien we haren. Na een paar flinke persweeën wordt hun zoon geboren. Wat een kracht! Vader Erwin pakt zijn zoon aan en legt hem bij Dorien op de borst. Hoe bijzonder en dat allemaal op de verjaardag van mama Dorien zelf. Een mooier kado kan niet. Dit keer dus niet alleen beschuit met blauwe muizen, maar ook taart. Terwijl ik deze prachtige thuisbevalling afrond, doet Nanda het avondspreekuur. Als alles in orde is, bellen we elkaar en bespreken we de dag. Wat hebben we een prachtig beroep en wat een teamwork weer vandaag!

Sanne Jordaan