Afbeelding
Foto: Jan Baks

Vogels tellen

De vogelwerkgroep van NLGO heeft op Goeree-Overflakkee bijna 30 actieve leden die vogels tellen en inventariseren. Dat kunnen wintervogels, broedvogels of een specifieke soort zijn. In de winter tellen de leden van de vogelwerkgroep van september tot en met maart. De teldatum ligt in het midden van de maand en is meestal op een zaterdag. Het eiland is verdeeld in ongeveer 95 telgebieden, dus er is genoeg te doen. Een ieder heeft een aantal telgebieden onder zijn hoede.

De tellingen zijn te zien op de website van de NLGO: www.nlgo.nl, onder de rubriek waarneming vogels. Kijk ook eens naar de grafieken op de website, er is een duidelijke trend in de afname van het aantal vogels. Met name het aantal brandganzen en rotganzen is gedaald.

Weidevogelbescherming

De weidevogelwerkgroep is al jaren actief in polder de Oude Oostdijk. Gelukkig is de polder aangewezen als kerngebied voor weidevogels, daardoor blijft het mogelijk dat de boeren op vrijwillige basis een contract kunnen afsluiten. Dit betekent in de praktijk dat er meestal een latere maaidatum van kracht is. De regeling is geldig voor de komende zes jaar. Afgelopen jaar is de grutto gekozen tot nationale vogel. Veel landen hebben een nationale vogelsoort als symbool, die had Nederland nog niet. In de Oude Oostdijk hebben vorig jaar negen paartjes gebroed. Verder broeden er 52 paar kieviten, 15 koppels tureluurs, 6 paar scholeksters en vier stel veldleeuweriken.

Tekst: Krijn Tanis, grafiek: Bob Rodenburg, foto: Jan Baks.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding