Afbeelding
Foto: Hans Villerius

Bij dammen en schaken wordt hebzucht gestraft

Daar gaat een damsteen van het bord. En nog een, aan dezelfde kant. Gaat dit wel goed? Is dit geen verloren partij? Nóg een damsteen verdwijnt. Weer van dezelfde dammer. Maar hij wint wel. "Stenen offeren, soms wel drie of vier, kan je de winst brengen", zegt Arie de Mik, voorzitter van DESVO en verwoed dammer. "In sommige dampartijen heb je veel stellingen op het bord: vier of vijf verschillende vallen voor je tegenstander. In de hoop dat-ie erin trapt. Je probeert te bedenken wat je tegenstander gaat zetten. Dat kun je ook afdwingen. Wat weggeven kan de beslissing brengen, in jouw voordeel. Het kan ook misgaan. Als je te gretig bent, overzie je het veld niet. Hebzucht wordt gestraft."

Dat geldt voor de damsport, maar ook voor het schaken. De Mik kan het weten, want hij is voorzitter van een vereniging die zowel dammers als schakers telt: Dam- en Schaak Vereniging Ontspanning (DESVO).

De vereniging is net na de Tweede Wereldoorlog opgericht in Ouddorp. Aanvankelijk speelden de leden thuis tegen elkaar, maar algauw verplaatste DESVO de activiteiten naar een zaaltje. Eerst het oude Verenigingsgebouw, daarna een achterzaaltje van café De Bonte Koe. Toen het aantal leden steeg, na de opheffing van de damvereniging in Stellendam, was een grotere ruimte nodig. De vereniging vond die in De Dorpstienden. Nu komen de dammers en schakers alweer enige tijd bijeen in het clubgebouw van De Trekvogels. Elke maandagavond staan de dam- en schaakborden op tafel en speelt iedereen één partij.

De schakers zijn in de meerderheid bij DESVO: zestien leden, tegen negen leden die dammen. Het schaken was vanaf het begin populairder, zegt De Mik. "Het schaken staat hoger in aanzien. Veel mensen vinden het interessanter en denken dat het moeilijker is. Maar dat is absoluut niet zo. Het zijn twee verschillende manieren van denken. Je hebt bij beide sporten inzicht nodig. Je moet proberen vooruit te denken. Wel heb je bij schaken meer mogelijkheden om te zetten. Dammers kunnen alleen vooruit."

Een fotografisch geheugen is prettig voor een schaker of dammer. De Mik geeft het voorbeeld van Ton Sijbrands, die blind op vijftig borden tegelijk kon spelen, en van zijn zoon, die op achttienjarige leeftijd damkampioen van Goeree-Overflakkee werd. De Mik junior stopte echter met dammen, hij ging tafeltennissen.

En dat gebeurt vaker bij DESVO, en vrijwel alle andere dam- en schaakverenigingen. De jeugd laat het afweten. "Ze willen niet achter een bord zitten", zegt Arie de Mik. "Voor je lichaam is het een saaie sport. Maar voor je geest niet." Met zijn 61 jaren is de voorzitter de jongste dammer van DESVO. Dat zegt wel wat. De Mik geeft de vereniging nog een jaar of tien.

Al is er ook wel hoop op meer toekomst. De jongste schaker, Reinier van der Wende, is pas 31 en hij heeft een stuk of zeven jongeren onder zijn hoede om ze de fijne kneepjes van de schaaksport eigen te maken. Zo krijgt het rijke verleden van DESVO, met onder andere een damsimultaan van wereldkampioen Jannes van der Wal in Ouddorp als een van de hoogtepunten, wellicht nog een mooi vervolg. Voor de kosten hoeven potentiële dammers en schakers het niet te laten. Het lidmaatschap van de Ouddorpse vereniging kost 12,50 euro per jaar. En in 2016 hoeft niemand contributie te betalen, omdat er toch genoeg geld in kas is.

De Mik: "Voor mij is een potje dammen 'oorlog'. Je zit er helemaal in en bent super geconcentreerd. Je ziet je tegenstander als een vijand en het mooiste van het spel is de overwinning. Maar na afloop drinken we altijd een potje bier of een borreltje."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding