Gewenst bestuursmodel waterbekkens Grevelingen en het Haringvliet

GOEREE-OVERFLAKKEE – Bestuurlijke onvrede over de huidige organisatie voor de Zuidwestelijke Delta en de bestuurlijke drukte hierbij hebben de provincies Zuid-Holland en Zeeland doen besluiten per 1 januari 2018 uit de Gemeenschappelijke Regeling voor het Natuur- en Recreatieschap Zuidwestelijke Delta te treden.

Door Jaap Ruizeveld

Dit plaatst de eerdere fusie van de Natuur- en Recreatieschappen Haringvliet en Grevelingen tot het Natuur- en Recreatieschap Zuidwestelijke Delta in een ander perspectief en noodzaakt tot het nemen van een besluit over het gewenste bestuursmodel voor de toekomst van beide bekkens. Dit schrijft het college in een brief die geagendeerd was in de beeldvormende fase van de raadsvergadering.

Vijf gemeenten rondom de beide bekkens Grevelingen en Haringvliet (Goeree-Overflakkee, Schouwen-Duiveland, Cromstrijen, Hellevoetsluis en Nissewaard) formuleerden gezamenlijk gemeentelijke uitgangspunten die betrokken dienen te worden in het onderzoek in opdracht van het Recreatieschap naar een toekomstig bestuursmodel voor de Zuidwestelijke Delta. Begin november besloten b. en w. in te stemmen met deze uitgangspunten. Hierin is de voorkeur uitgesproken voor het afzonderlijk organiseren en ontwikkelen van de beide bekkens vanaf januari 2019.

Beide bekkens

Ten aanzien van de Grevelingen is het voorgenomen toekomstperspectief dat beheer en onderhoud bij Staatsbosbeheer komt en de uitvoerende organisatie wordt. De gemeenten zullen hierin in principe niet deelnemen, tenzij wettelijk niet anders kan. Specifiek voor het Haringvliet zal de systematiek van regie- en landschapstafel in principe worden voortgezet. Ontwikkeling / beheer en onderhoud dient organisatorisch te worden ingevuld. De gevolgen van de opheffing ( financieel / overdracht gronden) moeten in beeld worden gebracht. Onderzoek moet aantonen of het mogelijk is dat beheer en onderhoud van het Expostrand in Stellendam aan de gemeente Goeree-Overflakkee kan worden overgedragen. Waarom willen wij nu weer van deze regeling af vroeg CDA-er Van Papeveld en P.C. Grinwis (SGP) drong aan op nadere uitleg en toelichting. Wethouder Tollenaar schetste dat de financiële bijdrage van de provincie voorlopig blijft. Het is nodig dat wij de regie behouden, met meer partijen aan tafel schuiven en stappen zetten richting een nieuwe structuur.