Zonnepanelen op Webego-gebouw

GOEREE-OVERFLAKKEE - Duurzaam energie opwekken en energie besparen past binnen de doelstellingen van de Eilandvisie en het gemeentelijk duurzaamheidsbeleid: Energieneutraal eiland in 2023. De gemeentelijke organisatie kan hierin ook stappen zetten zoals het opwekken van duurzame energie. Bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen op gemeentevastgoed. Vandaar het agendapunt Investeren zonnepanelen Webego-gebouw in de raad van donderdagavond.

Door Jaap Ruizeveld

Dit punt was opgevoerd op verzoek van SGP-fractieleider Van Dam. Voor uitbreiding van de zonnepanelen op het dak van Pascal 40 is SDE-subsidie aangevraagd en toegezegd. De investering, die niet in de begroting 2017 is meegenomen, wordt geraamd op 459.000 euro exclusief btw. Na het doorlopen van de inkoop procedure gas en elektriciteit blijkt dat er jaarlijks 50.000 euro minder geld nodig is op de energiekosten gemeentelijke organisatie. Dit bedrag wordt voor 2 jaar gereserveerd voor het verduurzamen van het gemeentelijk energiegebruik. De raad beslist wat er met dit geld (100.000 euro totaal) gebeurd verzekerde wethouder Van der Vlugt.

In waarde laten

Van Dam was totaal niet te spreken dat dit onderwerp als het ware uit de lucht kwam vallen. Waarom is de raad niet ingelicht? Laat de raad in haar waarde. Duurzaamheid is ons speerpunt maar nu wordt aangegeven dat het college het op de voorgestelde wijze gaat invullen. Wij moeten toch een besluit nemen? Evenals mevrouw 't Hoen (PvdA) wilde hij meer informatie omtrent de genoemde termijn van 2 jaar.