Experimenten in bijstand zijn voor gemeente vooralsnog niet haalbaar

GOEREE-OVERFLAKKEE – Staatssecretaris Klijnsma heeft in samenwerking met wethouders van een aantal grote steden contouren opgesteld voor experimenten waarbij gemeenten gedurende twee jaar de mogelijkheid krijgen op een andere manier om te gaan met de uitvoering van bijstandsregels.

Door Jaap Ruizeveld

In antwoord op vragen van de SGP-raadsfractie en de motie van VKGO rond het onderwerp Experimenten in de bijstand, deelt het college mee dat deelname aan een uit te voeren wetenschappelijk experiment op dit moment niet haalbaar is voor de gemeente.

De capaciteit bij beleid en uitvoering biedt onvoldoende ruimte om een goede invulling te kunnen geven aan genoemd onderzoek, Een hoge werkdruk ligt hier mede aan ten grondslag. Daarnaast kunnen de kosten voor externe expertise flink oplopen in de periode van 2 jaar waarin het onderzoek zal lopen. De gemeente Goeree-Overflakkee wil de uitkomsten van het onderzoek bij de andere gemeente afwachten, Indien dit tot goede resultaten leidt zal naar verwachting de Participatiewet hierop worden aangepast. Advies is aangevraagd aan de Adviesraad Sociaal Domein GO. Op basis van ambtelijke ondersteuning dient volgens het college op jaarbasis alleen al rekening te moeten worden gehouden met een kostenpost van 180.000 euro. Op basis van de contouren voor de experimenten Participatiewet en de verkregen informatie wordt de raad geadviseerd niet in te stemmen met een ingediende motie, staat in de informatiebrief van het college.