Raad sluit indienen zienswijze bij buurgemeente niet uit

GOEREE-OVERFLAKKEE – Onverwacht werd het agendapunt Ontwikkeling Brouwerseiland donderdagavond in de laatste raadsvergadering van dit jaar het onderwerp dat in een brede politieke schijnwerper kwam te staan.

Door Jaap Ruizeveld

Drie insprekers zetten de toon en vervolgens leidde een warrige discussie uiteindelijk tot een motie waarin een vergaand inhoudelijk verzoek aan portefeuillehouder Tollenaar (het college) wordt gedaan. Dit betreft enerzijds om op korte termijn in overleg te treden met betrokken partijen om alsnog een goede oplossing te bereiken voor behoud van geschikte parkeermogelijkheid voor windsurfers. Anderzijds, en dat gaat veel verder, om eventueel namens de gemeenteraad een zienswijze in te dienen op het bestemmingsplan Brouwerseiland, gericht op behoud van parkeermogelijkheid dichtbij het water van de Grevelingen.

Als de zienswijze zou worden ingediend bij een buurgemeente is dat een politiek opvallende insteek. De motie aanvankelijk aangekondigd vanuit het CDA (Van Papeveld) werd mede ondertekend door SGP, CDA, ChristenUnie, PvdA en VKGO en gesteund door de fractie Maliepaard. De volledige VVD-fractie en Van Alphen (fractie EVV) stemden tegen. Wethouder Tollenaar toonde zich bereid om nog in gesprek te gaan. Te overleggen waar eventueel aanpassing mogelijk is. Hij liet anderzijds blijken weinig te voelen om dit - in een zienswijze namens de raad - bij de buurgemeente in te dienen. Het bestemmingsplan ligt in Schouwen-Duiveland tot en met 9 januari 2017 nog ter inzage.

Insprekers

Als insprekers meldden zich mevrouw Van der Linde namens Zeil- en Surfcentrum Brouwersdam en mevrouw Van Popering namens Save Our Surfspot Brouwersdam. Zij bepleitten behoud van de huidige voorzieningen, inclusief parkeren bij het water. Door de realisatie van het project Brouwerseiland zou een derde deel van de surfoever verdwijnen en de afstand voor de windsurfers om met materiaal naar het strand zou naar 600 meter oplopen. De internationale hotspot voor de surfsport gaat verloren, zo gaven zij aan. Eerst moet er een compensatie worden geregeld alvorens tot realisering van het plan zou mogen worden overgegaan. Ja, zij waren vertegenwoordigd geweest in de werkgroep, maar naar hun inbreng zou niet zijn geluisterd was het samenvattende signaal. Ons wordt de wind uit de zeilen genomen opperde mevrouw Van Popering.

Ander geluid

Een heel ander geluid kwam van de heer Hendriks namens Brouwerseiland bv. Hij bestreed de suggesties dat er geen goed overleg zou zijn gevoerd. Het proces is uiterst zorgvuldig verlopen. De projectontwikkeling wordt voortdurend in een zeer kwalijk daglicht gesteld. Met felle beschuldigingen in de sociale media. Brouwerseiland is bereid om in gesprek te blijven. Zo is er - samen met het Recreatieschap - en betrokkenen voor 18 januari een bijeenkomst geagendeerd. Hendriks wees op de economische aspecten bij de ontwikkeling van Brouwerseiland. Een exploitatie van 37 miljoen aan bestedingen. Structurele arbeidsplaatsen. Grote werkgelegenheid in de ontwikkelfase. Versterking van de toeristisch-recreatieve voorzieningen. Tientallen jaren een erfpacht van 1,3 miljoen euro die ingezet wordt voor de Grevelingen. Wij kunnen goed naast elkaar bestaan. Gedegen rapporten liggen aan het plan ten grondslag. Er zijn al meer dan 20 openbare besluiten genomen.

Worstelen

De fracties worstelden met het onderwerp. Een ontwikkeling die voor het aller grootste deel zich afspeelt op grondgebied van buurgemeente Schouwen-Duiveland. Maar de meerderheid van de fracties liet de argumenten van de windsurf-insprekers om toch een betere compensatie te bereiken flink meewegen. Er werd rommelig vergaderd. Gelijktijdig met het voortzetten van de vergadering verlieten diverse fractieleden de zaal om met de wethouder naar een compromis, een oplossing te zoeken. Het leidde uiteindelijk tot de aangenomen motie. Reijkerkerk (VVD) gaf aan dat haar fractie er niets voor voelde om eventueel een zienswijze in te dienen. Er is daadwerkelijk veel gedaan in dit traject. Zij hekelde de Facebook-roddel. De teksten zijn bij de beesten af. Het wordt wel heel heftig gespeeld. Na het interne overleg kon Van Papeveld tenslotte aangeven dat er brede steun was voor zijn motie.