Acht nieuwe Nederlanders, met burgemeester, het besluitdocument en met de Nederlandse vlag, bijeen. Wim van Vossen Fotografie
Acht nieuwe Nederlanders, met burgemeester, het besluitdocument en met de Nederlandse vlag, bijeen. Wim van Vossen Fotografie Foto: Adri van der Laan

Naturalisatieceremonie voor acht nieuwe Nederlanders

GOEREE-OVERFLAKKEE - In een vriendelijke ongedwongen sfeer, als gold het een huiskamer, werd donderdagmorgen in het gemeentehuis in Middelharnis een ceremonie gehouden gericht op de naturalisatie van 8 bewoners van ons eiland. Zes van hen, volwassenen en jongeren ouder dan 16 jaar, legden ten overstaan van burgemeester Grootenboer de Verklaring van verbondenheid af. Zij verkregen het Nederlanderschap. Vastgelegd in een besluitdocument.

Door Jaap Ruizeveld

Dat alles vond plaats op 15 december, de Nationale Naturalisatiedag. Sinds 2008 ook officieel Koninkrijksdag. Derhalve een feestelijke bijeenkomst in het gemeentehuis. Ook een moment om stil te staan bij de rechten en plichten die bij het Nederlanderschap behoren. De acht nieuwe Nederlanders wonen al 4 tot 6 jaar in Nederland. Thans in de kernen Den Bommel, Ooltgensplaat en Sommelsdijk. Het betreft 2 vrouwen die gehuwd zijn met een Nederlander, afkomstig uit respectievelijk de Filippijnen en Colombia, een moeder en zoon, samenwonend en afkomstig uit Kaapverdië en een moeder met 3 zoons uit Afghanistan. Een dochter zal later worden genaturaliseerd.

Pak de kansen

Burgemeester Grootenboer feliciteerde de nieuwe Nederlanders en wenste hen alle succes toe. Zij wees op de vele kansen en mogelijkheden die zich in het maatschappelijk veld voordoen. U heeft een bewuste keuze gemaakt. Ga aan de Nederlandse samenleving deelnemen. Pak die kansen. Ik gun u dat van harte. Het is een uitnodiging aan u, stelde de burgemeester. " U heeft in de afgelopen periode inspanningen verricht om tot dit belangrijke moment te komen. Nu is dat achter de rug. Wees zuinig op het document dat u heeft gekregen". Als gemeentelijke geschenk werden exemplaren van de Nederlandse vlag overhandigd. Ambtenaar Kees Kuijper, die het proces begeleidde, gaf nog enkele tips om snel een aanvrage voor een identiteitskaart of paspoort in te dienen.

Gemotiveerd

Wat aarzelend, maar gemotiveerd, vertelden enkele nieuwe Nederlanders over hun ervaringen in de afgelopen tijd. Over de inburgeringscursus. Over de papierwinkel die doorlopen moest worden. Best ingewikkeld. Over het gewenningspatroon. Nederlands blijkt een moeilijke taal. "Ik versta het wel, maar bij het spreken plaats ik woorden in een verkeerde volgorde". Zet je er voor in, blijf oefenen, stimuleerde de burgemeester. Zij gaf aan dat de gemeente Goeree-Overflakkee graag inhoudelijk en feestelijk aandacht schenkt aan de naturalisatiebijeenkomsten. Dit jaar kregen op het eiland 28 personen het Nederlanderschap.

Inburgeren

Wie Nederlander wil worden moet tenminste 5 jaar in Nederland wonen, of 3 jaar als betrokkene met een Nederlander is getrouwd. Ook moet de inburgeringsprocedure succesvol zijn afgelegd. De Tweede Kamer heeft overigens inmiddels besloten dat men niet na 5 jaar maar na 7 jaar het Nederlanderschap zal kunnen aanvragen. Burgemeester Grootenboer vindt het belangrijk dat de inburgeringscursus op een goede wijze wordt verzorgd en tot het beste resultaat leidt. Onder wiens verantwoordelijkheid dat gebeurt staat niet op de eerste plaats. Tot voor enkele jaren verzorgden en bekostigden gemeenten de cursus. Nu moeten betrokkenen hiervoor zelf financieel investeren.