Hogedrukgebied bij Nederland geeft rustig droog weer

Het is opvallend deze winter (tot nu toe) dat voornamelijk hogedrukgebieden het voor het zeggen hebben in de Benelux. Brutale depressies vanaf de oceanische kant komen er vrijwel niet aan te pas. Het gevolg van de aanwezigheid van die anticyclonen in de buurt is het overwegend rustige en vaak droge decemberweer.
Tot woensdag evenwel viel er nog wel wat lichte regen op Flakkee, maar de rest van de week (dus het weekend) blijft het nagenoeg droog op de Eilanden. Ook dan dus weinig of geen regen op 't pleit.
Het noorden en noordoosten van Europa gaan weer flink wat kou krijgen, maar het leeuwendeel van de winterse koude trekt zuidwaarts richting Balkanlanden tot in Noord-Griekenland aan toe.

In het weekend zien we de luchtdruk weer flink stijgen en interessant is te weten waar de spil van het hoog komt te liggen. Dit in verband met het te verwachten wind - en temperatuurbeeld. Komt het accent van het drukgebied net ten noorden van Nederland uit, bij Zuid-Denemarken bijvoorbeeld, waait er bij ons een aflandige wind uit meest oostelijke richting. Komt het centrum meer ten zuiden van ons uit, boven België bijvoorbeeld, waait er een vrijwel zuidwestelijke wind. Bij de eerste variant kan het vrij koud blijven op de zondag met maximaal slechts 3-4 graden en kans op nachtvorst, terwijl bij het zuidelijker alternatief instroom van milde lucht vanaf zee plaatsheeft en het tot 8-9 graden kan worden. Echt grote verschillen in weerbeeld heeft die geschetste exacte ligging niet tot gevolg; het gaat eigenlijk maar om wat nuances.

Invloed van hoge druk betekent niet automatisch veel zon. Dit weekend zal de zon mondjesmaat schijnen.

Dat bewind van hogedrukgebieden gaat ook begin volgende week door, waarbij het vooral gedurende de nachten kouder kan worden met lichte vorst. Overdag is het dan met een paar graden boven nul (4-6) heel normaal decemberweer. Een echte depressiedoorbraak lijkt ook richting Kerst nog niet in zicht. Daarna wel.

Niet zelden koelde het onder de vleugels van steeds aanwezige hogedrukgebieden nabij Nederland zo af dat een serieuze winterse situatie werd gecreëerd zoals in december 2007 waarbij de rijp dik op de bomen en struiken zat. Dit werd gerealiseerd zonder de 'verplichte' aanvoer van koude vrieslucht uit Scandinavië.