Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Ooggetuigen

Een mozaïek van ervaringsverhalen uit de
Nederlandse kerkgeschiedenis
van 1516 tot 2016

Henk Florijn
2016, uitgeverij Kok
272 blz., € 22,50
ISBN 9789401 909143

"Waarom schijnt het onbehoorlijk te zijn dat iedereen het Evangelie kan lezen in de taal waarin hij geboren is en die hij verstaat? Een Fransman kan het dan in het Frans lezen, een Brit in het Engels, een Duitser in het Duits, een Indiaan in het Indiaans. Volgens mij het is het onbehoorlijker of bespottelijk als leken en vrouwen, evenals een papegaai, hun Psalter in het Latijn mompelen en ratelen, terwijl ze niet begrijpen wat ze spreken. Met de heilige Hieronymus ben ik van mening dat dit vooral een triomf van het kruis geacht moet worden als het Woord van God in alle talen van alle naties en alle geslachten van de mensen geëerd wordt." ('Het Evangelie bij de spinrokken' blz. 11, n.a.v. de 'Paraphrasis' van Desederius Erasmus (ca.1467-1536). Erasmus benadrukte het belang van het overzetten van het Evangelie in de landstaal. Met zijn publicatie betreffende het Griekse Nieuwe Testament start in 1516 een belangrijke periode in de kerkgeschiedenis van het Gereformeerd Protestantisme. Erasmus voegde aan het Griekse Nieuwe Testament een overzetting in het Latijn toe en deze werd door onder andere Maarten Luther gebruikt voor zijn Bijbelvertaling.

Meer dan 150 ooggetuigenverslagen en ervaringsverhalen geven een overzicht van 600 jaar kerkgeschiedenis in Nederland. Alle documenten worden ingeleid met een korte toelichting door de schrijver.

Van de 'Stichtelijke Leerredenen' van Grietje Aris tot de predikant en dichter Jodocus van Lodesteijn, van het enerverende bezoek door het jubilerende Nederlandse Bijbelgenootschap aan koningin Wilhelmina tot een radiogemeente en de kerk in Banda. Het boek sluit af met een verslag van het Bijbeljaar 2016. De ruim 150 ooggetuigenverslagen vormen een verzameling van mozaïekstenen die op een levendige manier het patroon leggen van 600 jaar vaderlandse kerkgeschiedenis.

De auteur maakte na diepgaand bronnenonderzoek een zorgvuldige selectie en hertaalde de uitgelichte ooggetuigenverslagen en ervaringsverhalen naar het hedendaags Nederlands. De tekst van het boek krijgt ondersteuning van diverse historische foto's en prenten. Tot besluit kan de lezer het bijgevoegde personen- en zakenregister en een verantwoording van de geciteerde bronnen raadplegen.

Dr. Henk Florijn studeerde theologie aan de Universiteit van Utrecht Van zijn hand verschenen diverse boeken en artikel en m.b.t. kerkhistorie. Florijn promoveerde in 1991 op een proefschrift over de Ledeboerianen.