De lijst

Bij het samenstellen van de lijst is 'Blijvend Gedenken' als uitgangspunt genomen. Dat geeft een vrij volledig overzicht van de eilandelijke oorlogsslachtoffers. WO2GO heeft de slachtoffers eraan toegevoegd die op het eiland zijn geboren, maar later verhuisd naar elders. Die zijn opgespoord via de database van de Oorlogsgravenstichting. Vooral eilanders die naar elders zijn vertrokken, onder wie Flakkeese militairen die omkwamen in de Javazee en eilanders die het jappenkamp niet overleefden, staan nu ook op de lijst. Dat geldt ook voor meer niet-Flakkeeërs die tijdens de oorlogsjaren op Goeree-Overflakkee zijn overleden. Naast de Oorlogsgravenstichting was ook het Zeeuws krantenarchief een bron.

Dennis Notenboom: "Op die manier is de lijst 40 procent groter geworden. Eerst stonden er ongeveer 160 namen van oorlogsslachtoffers op, nu ruim 230. Zonder de Joodse burgers, voor wie op de website van WO2GO een eigen 'monument' komt. De in juni 1945, dus na de bevrijding, bij Ooltgensplaat gesneuvelden staan ook op de lijst. Zij passen in de definitie: slachtoffer als gevolg van oorlogsgeweld of de gevolgen daarvan, zoals ziekte en honger.

Volgens de voorzitter van WO2GO is het een utopie om van alle oorlogsslachtoffers – 238 of meer – een foto te vinden. "Maar we willen er zoveel mogelijk verzamelen."