Met raad en daad

Bijbelse zangen

Welke lofzangen en geestelijke liederen worden bedoeld in Kolossenzen 3: 16 (SV) ?

Niet bekend is welke lofzangen of liederen destijds bedoeld werden in het betreffende vers. In de vroegchristelijke kerk werden psalmen, lofzangen en geestelijke liederen gezongen. Lofzangen werden oorspronkelijk hymnen genoemd. De apostel Paulus heeft ook hymnen geschreven in zijn brieven, bijv. in Kolossensen 1, in Efeze 5 vers 14 en in het slot van Romeinen 11. Ook een hymne, een lofzang, een aanbiddingslied is het lied dat de engelen zongen bij de geboorte van Heere Jezus: Ere zij God (Luk.2:14). Geestelijke liederen zijn liederen waarin allerlei geestelijke leringen voorkomen. Door de eeuwen heen ontstond een schat aan geestelijke liederen die voortkwamen uit een sterke persoonlijke beleving.

Kerstgebruiken

Kunt u mij vertellen van de kerstgebruiken in de ons omringende landen?

In Duitsland wordt in iedere stad de advent ingezet met een Weihnachtsmarkt. De adventskrans heeft in Duitsland van oudsher een belangrijke plaats in huis. Ook andere arrangementen die wij in ons land als kerstwerk kennen, sieren vanaf de eerste adventszondag de Duitse woonkamer. Met Kerstmis worden dan weer meer verse bloemen in huis gehaald. Ook in Frankrijk komt de Kerst al vroeg in zicht. In de eerste weken van november vertonen de grote Parijse warenhuizen hun etalages al in kerstsfeer. In Engeland 'kerst' het ook al vroeg. Het is vooral deze Engelse kerstsfeer die de laatste jaren ook bij ons vaak wordt nagestreefd. Dat Duitsland, Frankrijk en Engeland zo veel eerder met hun kerstperiode beginnen dan Nederland is wel begrijpelijk. In al deze landen is Sinterklaas geen feest van betekenis.

Op te brede voet

Ik worstel met het volgende probleem: ik heb te brede voeten. De schoenen die ik koop knellen bijna altijd. Is er een manier om dit te verhelpen?

Nieuwe schoenen moeten ingelopen worden. Tegen de tijd dat ze echt lekker zitten zijn ze versleten zegt men. Zo erg is het echt niet. U kunt ze wat rekken met een schoenspanner. Maar wilt u het leer wat zachter maken vet het dan in met blanke vaseline. Dat tast de kleur niet aan zodat u later, als de schoenen ingelopen zijn, weer de juiste kleur schoenpoets kunt ge­bruiken. Laat ze heel langzaam drogen als ze te nat geworden zijn. Wij raden u in ieder geval aan om uw schoenen in een betere schoenenwinkel te kopen, aangenomen mag worden dat men daar voldoende deskundige verkopers heeft die u goed kunnen adviseren. Is uw probleem echt 'knellend' dan kunt u ook altijd met uw huisarts overleggen. Als hij een recept af geeft voor aangepast schoeisel, dan kunt u dit precies volgens dat voorschrift en naar de maat van uw voeten bij een orthopedisch technisch bedrijf laten vervaardigen.

Vervuilend vuurwerk

Wat vindt u er van dat steeds weer bij de jaarwisseling een zware aanslag op het milieu wordt gepleegd door vuurwerk (zware metalen, kruitdamp)?

Tja, wat vinden wij ervan? In ieder geval zijn wij met u van mening dat het wat het milieu betreft eigenlijk niet meer kan. Het is nogal inconsequent dat men aan de ene kant probeert de industriële vervuiling zoveel mogelijk tegen te gaan en aan de andere kant toestaat dat er voor tonnen aan vervuilende materialen voor de lol de lucht ingeknald worden! Dit nog afgezien van de overlast door het knallen die ontstaat bij mens en dier. De laatste jaren gaan er wel steeds meer stemmen op tegen dit wereldwijde gebruik. U zou uw steun kunnen betuigen aan milieubewegingen of politieke partijen die hier iets aan willen doen.